Teema- vai yleiskerho?

Mieti missä olet hyvä, missä tahtoisit kehittyä ja opettaa muita, mistä tykkäät. Voit ehdottaa 4H:lle itse toivomaasi teemaa. Varmimmin teemasi toteutuu, kun valitset sen 4H:n strategiakaudella 2020-2023 painottamista kolmesta teemasta: ruoka, metsä ja kädentaidot. Kaikkiin kolmeen teemaan liittyen on olemassa valmiit kymmenen kerhokerran teemakerhoaineistot, joita ohjaaja hyödyntää sellaisenaan tai sopivilta osin kerhossaan. Koska kerho kestää syksystä toukokuulle, jää tilaa hyvin myös kokonaan omien teemaan liittyvien kerhokertojen ideoinnille ja kerholaisten toiveille. Tutustu teemoihin:


Ruoka, Safkasankarit -kerho

Safkasankarit -kerho sopii sinulle, jos pidät leipomisesta ja haluat ohjata pienten kokkien ryhmääsi kuin Master Chef. Lisäksi olet ehkä kiinnostunut yrittämisestä. Safkasankareissa tehdään ruokaa, leivotaan ja pohditaan kokkauksen monenlaisia vaikutuksia itselle ja ympäristölle sekä muille ihmisille ja eläimille. Teemakerhon tavoitteena on herättää kiinnostus yrittäjyyttä ja ruoan valmistusta kohtaan. Tämän kerhon kautta saat ohjaajana hienon mahdollisuuden vaikuttaa myös ympäristön tilaan. Kerhon  huipennuksena perustetaan oma pop up -kahvila. Miltä kuulostavat Safkasankarit-leivoskahvila, Safkasankareiden hävikkikahvila tai vaikkapa Kattaus maailmasta -kahvila? Parhaiten kerho voisi soveltua 3.-6. -luokkalaisille. 

Lue lisää Safkasankareista!
Katso Safkasankarit kokkaa kestävästi -teemakerho-opas


Metsä, Metsäsalapoliisit -kerho

Metsäsalapoliisit on sun juttu, jos luonto on lähellä sydäntä ja tiedätkin siitä jo sitä sun tätä ...tai ainakin olet innostunut oppimaan. Metsäsalapoliisit pujahtavat metsän siimekseen aistien johdattamina tutustuen luonnon pieniin ja suuriin ilmiöihin. Metsäsalapoliisit tutkivat luontoa -kerhossa tehdään retkiä lähimetsään itse tehden, leikkien, tutkien ja kokeillen. Metsässä tapahtuva tekemällä oppiminen tukee lapsen metsäsuhteen rakentumista. Kerhon lopuksi kutsutaan kaverit mukaan kerhoon yhdessä suunnitellulle Metsäsalapoliisien metsäretkelle. Parhaiten kerho soveltuu 1.-3. -luokkalaisille.

Lue lisää Metsäsalapoliiseista!
Katso Metsäsalapoliisit -teemakerho-opas


Kädentaidot, Kädentaitajat kerho

Tykkäät tästä, jos olet näppärä käsistäsi sekä hyvä seuraamaan ja antamaan ohjeita. Parasta on, jos itse harrastat itse keppareita tai krossareita. Kädentaitajat -kerhoissa painottuu kestävän elämäntavan mukainen ajattelu. Kerhoissa opitaan käsityön vaiheita ideoinnista, työvaiheiden dokumentoinnista, suunnittelusta ja toteuttamisesta aina lopputuotteiden käyttöön. Kädentaitajat -teemakerhoja ovat  Keppihevoset ja Keppikrossarit. Kerhojen runko pohjautuu  Keppihevoset ja keppikrossarit – Itse luotuja hevosvoimia -kirjaan. Suomen 4H-liiton julkaisema ja Lasten Keskuksen kustantama kirja sisältää tarkat ohjeet keppihevosten sekä niiden moottoripyörämäisten vastinparien, keppikrossareiden, valmistamiseen ja teemakerhojen sisältöön. Parhaiten kerho soveltuu 1.-6. -luokkalaisille.

Lue lisää Kädentaitajista!
Teemakerho-oppaaseen eli Keppihevoset ja keppikrossarit – Itse luotuja hevosvoimia -kirjaan pääsee tutustumaan 4H-yhdistyksen kautta.


Yleiskerhot

Yleiskerhoissa ei ole yhtä teemaa, vaan joka kerralla tehdään ja opitaan jotain uutta ja erilaista. Tällainen kerho voi sopia sinulle, jos olet kiinnostunut monesta asiasta. Sinulla saattaa olla erityisen hyvä mielikuvitus ja olet hyvä keksimään tekemistä tai ehkä tahdot kasailla yleiskerhon sisällöt poimimalla sitä sun tätä erilaisista valmiista 4H-teemakerhoaineistoista ja TOP-tehtäväistä.