Nuorten Luonto -hankkeen loppuseminaari

1.3.2018Salon 4H-yhdistyksen syksyllä 2015 startannut lasten ja nuorten ympäristovastuullisuutta ja luontosuhdetta parantava Nuorten Luonto -hanke päättyy kuun lopussa (31.3.2018).

Kutsun luontoon ja hankkeen loppuseminaarinakin toimivaan tempaukseen Teijon kansallispuiston luontokeskukselle 1.3. sai suuri joukko hankkeen yhteistyökumppaneita ja toiminnoissa mukana olleita.

Päivä alkoi -20 asteen pakkasessa, mutta lämpeni koko ajan auringon paistaessa täydeltä terältä. 4H:n järjestämä tapahtumabussi toi paikalle mm. alakoulujen Metsäkuutiokisan voittaneet Armfeltin koulun 5-luokkalaiset opettajineen. Omilla autoillaan saapui rahoittajan, seurantaryhmän, Metsätiimin ja lehdistön edustajia sekä hankkeen toiminnoissa pitkin matkaa vapaaehtoispohjalta avustaneita aktiiveja. Kylmyys ja keskelle päivää sijoittuva ohjelma pitivät huolen, ettei tungosta päässyt kuitenkaan muodostumaan.

Lapsille suunnattu Forest Race - kuvauskilpailu luonnossa tuotti luovia otoksia eikä pakkanen purrut liikkuvaisiin Armfeltlaisiin. Tarkoituksena oli pienryhmissä kännykkäkuvien avulla todistaa erilaisia väitteitä kuten "Todistakaa, ettei kaikki vesi ole jäässä.", "Todistakaa, että tykkäätte luonnosta." ja "Todistakaa, kävelleenne Matildanjärven jäällä." Kahdessakymmenessä minuutissa eniten tehtäviä (23/25) todistanut ryhmä palkittiin. Metsätiimin edustajan ja luontoharrastajan Jarmo Markkasen johdolla tehtiin retkiä lähiluontoon ja Ssly-yhteistyötä edustava lintumies Seppo Sällylä esitelmöi lintuharrastuksesta yli 50v kokemuksella. Kiinnostuneet saattoivat myös osallistua pönttökilpailuun ja tutustua hankkeen toimintoihin mm. lehtileikkeiden avulla sekä juttelemalla hankkeen toteuttajien, Janinan ja Annan, kanssa. Ohjelman lomassa maistui lämmin lohikeitto ja nokipannukahvi tai mehu, jotka oli tilattu luontokeskuksen yrittäjiltä hankkeen vieraille.

Moni kertoi nauttivansa erilaisesta päivästä raikkaassa ulkoilmassa tavanomaisen toimistopäivän tai luokkaopetuksen sijaan. Armfeltin opettaja Heli Meriläinen ja oppilaat olivat erityisen tyytyväisiä tehtyyn Metsäkuutioyhteistyöhön, joka poiki heille ensin palkintoretken Pöytyän 4H:n luontokabinettiin ja sitten tänne kansallispuistoon. Iloiset osallistujat toivovat yhteistyötä myös jatkossa.

Loppuseminaari oli Nuorten Luonto -hankkeen viimeinen varsinainen toimenpide, mutta palautteen keruuta, raportointia ja mm. tulevan Metsäpäivän ja kansainvälisen yhteistyön mietintöjä jatketaan vielä hankeajalla kuun loppuun asti. Hanke on ylittänyt lähes kaikki tavoitteensa - tuloksista uutisoimme myöhemmin.

Kuvat on ottanut Jarkko Neuvonen ja Joni Mäkinen. Kiitos teille! Kiitos myös kaikille yhteistyökumppaneille tähän astisesta!