100. Salossa perustettu 4H-yritys huoltaa pyöräsi takuulla!

3.4.2019

4H-yrittäjä Anssi Pyykkö
4H-yrittäjä Anssi Pyykkö

Lauantain 16.3. 4H-yrityskurssille osallistui viisi yrittäjyydestä innostunutta nuorta. Oppimistavoitteiksi nuoret listasivat perustavanlaatuisia seikkoja kuten Miten pyörittää omaa yritystä?, Miten yrityksen perustaminen onnistuu ja miten paperityöt hoidetaan?, Tahtoisin oppia kaikkea mitä yritystoimintaan liittyy, hinnottelu, laskujen tekeminen, markkinointi... Kaikilla nuorilla oli valmiina myös ajatuksia omasta liikeideasta: Erin Mäenpäätä kiinnostaa leipominen ja lastensynttärien järjestäminen, Julianna Willberg aikoo seurata siskonsa jalanjäljissä ja ryhtyä Petsitteriksi, Peik Keskitalo miettii monitoimiyrityksen perustamista ja Emil Ståhlella ja Anssi Pyyköllä olisi taidot alkaa huoltamaan pyöriä. Hienoja ideoita ja paljon uutta opittavaa – kaikki oli kuten 4H-yrityskurssilla yleensäkin paitsi, että joukossa istui nyt nuori, joka perustaisi 100. salolaisen 4H-yrityksen. Yrittäjämäiseen tapaan tieto jaossa olevasta tittelistä herätti nuorissa pientä kilpailuhenkeä. Nopeimmin yrityksensä sai pystyyn (25.3.) Anssi Pyykkö ja Anssin Pyörähuollosta tuli siten 100. Salossa perustettu 4H-yritys.

Millainen on 100. Salossa perustettu 4H-yritys? Kuka sitä pyörittää?
”Olen Anssi Pyykkö 8-luokkalainen 15v poika Salosta. Luonteeltani olen yrittäjähenkinen, positiivinen ja auttavainen. Yritykseni tekee pyörienhuoltoa paikan päällä asiakkaan luona. Yritys on luotettava ja palvelu laadukasta. Jos huolto ei tepsi on voimassa viikon takuu. Pyörähuoltoa teen neljän vuoden kokemuksella. Palo hommaan syttyi 5. luokan alussa, kun olin metsässä pyöräilemässä romupyörän kanssa. Päätin korjata pyörän kuntoon ja silloin oivalsin, että tämä on minun juttuni. Se oli sellainen projekti."

4H-yrityksen perustaminen lähtee 4H-yrityskurssilta. Mitä kurssilta jäi päällimmäisenä mieleesi?
”Mieleen jäi vaikka mitä - yrittäjän vastuut, perus asiat laskutuksesta, tietoja yrittäjänä olemisesta, Antti Suden yritystarina ja hänen vinkkinsä aloittaville yrittäjille.”

Mitä sanoisit potentiaalisille asiakkaillesi tässä kohtaa?
”Jos vuosihuolto tai muu pyörän huolto on tekemättä ota puhelin käteesi ja soita!”

Anssin Pyörähuollon yhteystiedot löytyvät esim. 4H-yritystorilta tästä.

Tähän mennessä kurssilaisista myös Erin on ehtinyt perustaa oman 4H-yrityksensä eli käynyt yhdistyksessä henkilökohtaisella visiitillä toimittaen perustamisilmoituksensa sekä allekirjoitetun sopimuksen yritysohjaajan kanssa. Yhdessä katsottiin valmiiksi myös kurssilta saadusta yrittäjän oppaasta löytyvä liiketoimintasuunnitelmapohja eli Business Model Canvas. Erinin liikeidaksi valikoitui lopulta lastensynttärien järjestäminen. Yhteystiedot löytyvät pian mm. 4H-yritystorilta ja laajemmin, kunhan Erin saa mainostuksen käyntiin.

"Jos tarvitset apua lapsesi synttärijuhlien suunnittelussa ja toteutuksessa, yritykseni on siihen juuri omiaan." –Erin vinkkaa.

Salon 4H-yhdistyksessä ensimmäinen 4H-yritys perustettiin vuonna 2011. Uusia yrityksiä on sen jälkeen perustettu koko ajan kiihtyvään tahtiin ja yli puolet yrityksistä on syntynyt kahden viimeisen vuoden aikana. Kasvuun ovat vaikuttaneet yhdistyksen vuosina 2013 - 2014 Duunirinki –hankkeen aikana tekemä pohjatyö, vuosien varrella monipuolistunut kouluyhteistyö, nuorten hyvät kokemukset ja suositukset sekä Salon kaupungin uusille 4H-yrittäjille vuodesta 2017 alkaen maksama 200 € tukiraha. Tukiraha on varmistunut myös tälle vuodelle.

Seuraava 4H-yrityskurssi järjestetään Salossa lauantaina 11.5. Tervetuloa kaikki 13-28-vuotiaat nuoret rohkeasti mukaan selvittämään olisiko yrittäjyys sinun juttusi. Ilmoittautua voit tästä.

Löytyykö sinulta työtä, joka sopisi nuorelle? Kaikkien salolaisten aktiivisten 4H-yrittäjien (n. 50 kpl) tiedot löydät 4H:n kotisivuilta tästä.