Salon 4H kesätyöllistää nuoria ikäihmisten virikeohjaajiksi

25.6.2019

Selja Kaartinen leipoi esimerkiksi korvapuusteja Alppilakodin ikäihmisten kanssa.
Selja Kaartinen leipoi esimerkiksi korvapuusteja Alppilakodin ikäihmisten kanssa.

Salon 4H-yhdistys on käynnistänyt uutena 4H:n toimintana nuorten työllistämisen ikäihmisten virikeohjaajiksi paikallisiin hoivakoteihin kesäksi 2019. Tavoitteena on tarjota nuorille tärkeitä ensimmäisiä kokemuksia työelämästä sekä tilaisuus tutustua työskentelyyn ikäihmisten parissa. Samalla vähennetään sukupolvien välistä kuilua yhdistämällä paikallisia nuoria ja ikäihmisiä.

Toiminta rahoitetaan täysin lahjoitusvaroin. Mukaan lahjoittajiksi ovat lähteneet Someron Säästöpankki, Lions Club Salo-Uskela, Lions Club Perniö, Lions Club Salo sekä Lions Club Salon Birgitat. Lahjoitukset mahdollistavat kahden viikon kesätyön seitsemälle nuorelle.

- Someron Säästöpankille on tärkeää pitää huolta alueensa nuorista ja yksi kantavista arvoista Säästöpankille onkin vastuullisuus. Yksi tärkeimmistä asioista nuorten ”kasvutaipaleella” on mahdollisimman aikaisin päästä tutustumaan tämän päivän työelämään ja sen vaatimuksiin. Tästä syystä Säästöpankki on enemmän kuin mielellään mukana mahdollistamassa kesätyötä alueen nuorille!, toteaa Someron Säästöpankin Salon konttorin päällikkö Tuukka Alanko.

Työllistetyt nuoret tuovat virkistystä senioreiden päivään monessa muodossa. Nuorten työn sisältö on suunniteltu yhdessä hoivakotien kanssa huomioiden rekrytoitujen nuorten osaaminen ja omat toiveet. Nuoret voivat esimerkiksi pitää musiikkiesityksiä, käydä ulkoilemassa, jutustella ja lukea lehtiä tai pelata korttia ikäihmisten kanssa. Hoivakotien perustyötä nuoret eivät kuitenkaan tee.

Monien hyvien hakijoiden joukosta töihin valitut nuoret perehdytettiin työelämän pelisääntöihin ja opastettiin ikäihmisten kanssa toimimiseen yhteistyössä Salon vanhuspalveluiden kanssa toukokuun lopulla. Ensimmäiset nuoret aloittivat työnsä 3.6. Nuoria on töissä Alppilakodissa, Alholan hoivakodissa, Paukkulakodissa, Vuorelassa, Kukonkallion hoivakodissa ja Halikkokodissa.

4H:n ikäihmisten viriketoiminnasta hyötyvät kaikki - rahoittajat saavat positiivista näkyvyyttä ja konkreettisen keinon tehdä hyvää, nuoret tärkeää kokemusta ikäihmisten parissa työskentelystä ja seniorit mukavaa piristystä päivään. Kesän jälkeen käydään palautekeskustelu hoivakotien ja nuorten kanssa ja mikäli kokemukset ovat olleet positiivisia, toimintaa on tarkoitus jatkaa myös ensi vuonna.

Alppilakodissa Perniössä juuri nyt virikeohjaajana työskentelevä Selja Kaartinen kertoo ensimmäisestä työviikostaan näin:

"Kesätöissä virikeohjaajana hoivakodissa

Työllistyin 4H:n kautta kahden viikon jaksolle Perniön Alppilakotiin virikeohjaajaksi. Työ tuntui mielekkäältä ja tärkeältä ja ensimmäisen viikon jälkeen se on osoittautunut juuri sellaiseksi. Alppilakodin asukkaat ovat muistisairaita, mutta on ollut hienoa huomata kuinka paljon taitoja ja kyvykkyyttä erilaisiin tehtäviin heiltä silti löytyy! Vanhat laulujen sanat tulevat vielä selkärangasta ja korvapuustien pyörittäminen on tuttua puuhaa. Myös piirtäminen ja askartelu luonnistuu monelta taidokkaasti ja palapelit jaksavat innostaa. Tämän lisäksi olemme lukeneet lehtiä, ulkoilleet, muistelleet menneitä ja höpötelleet niitä näitä. Välillä tuntuu, että riittää kun istuu ja kuuntelee. Monet elämänneuvot tästä työjaksosta jää itselleni muistoksi!

Tämän lisäksi Alppilakoti on työpaikkana ollut ihana. Hoitohenkilökunta on sydämellistä ja välittää aidosti kodin asukkaista. Työilmapiiri on ollut hieno ja meille virikeohjaajille on annettu todella vapaat kädet ja kaikkeen on kannustettu. Alppilakoti on omasta puolestaankin järjestänyt juhannusjuhlat ja vohvelikestit. On ollut ihanaa hoivakoteihin liittyvän negatiivisen uutisoinnin ohella saada näin positiivinen kokemus hoivakodissa tehtävästä tärkeästä työstä!

t: Selja"