REILU TEKO -säkkikeräys

Salon 4H-yhdistys palkittiin vuonna 2016 eniten kerättyjen säkkien määrää kasvattaneena yhdistyksenä. Kiitos Salon viljelijöille aktiivisuudesta säkkien kierrättämisessä!

LANNOITE- JA SIEMENSÄKKIKERÄYS ON PÄÄTTYNYT VUODEN 2019 OSALTA. SEURAAVASTA KERÄYKSESTÄ TIEDOTETAAN KEVÄÄN 2020 AIKANA

SUURI KIITOS KAIKILLE SÄKKEJÄ TUONEILLE, JATKETAAN TAAS SEURAAVANA VUONNA!

Lannoite- ja siemensäkkikeräys on osa 4H-järjestön tekemää ympäristökasvatustyötä. Ilman lannoitesäkkikeräystä koko muovimäärä päätyisi kaatopaikoille tai hallitsemattomaan polttoon maatiloilla. Keräys käynnistyy Salossa maanantaina 13.5.2019. 

Salon 4H-yhdistys järjestää käytettyjen muovisten lannoite- ja siemensäkkien keräyksen tiloilta hyötykäyttöön. Keräykseen kelpaavat Yaran lannoitesäkit ja niiden lavahuput sekä Hankkijan, Lantmännen Agron, Lantmännen Feedin, Raisioagron ja Tilasiemenen siemensuursäkit ja Hankkijan rehusäkit. Lisäksi Salossa otetaan vastaan myös Cemagron säkit lajiteltuna erikseen muista säkeistä. Mitään muuta muovia, muita suursäkkejä tai muuta jätettä ei keräykseen saa tuoda. Viljelijät vievät tyhjät säkit keräyspisteisiin lajitellen suursäkit omaan kasaansa ja piensäkit sekä lavahuput omaan kasaansa. Lisäksi viljelijät merkitsevät tuomansa säkkimäärät keräyspaikalla olevaan listaan. Säkkien jättäminen keräykseen on viljelijöille maksutonta.

Talteen saatu muovi kuljetetaan hyötykäyttöön. Pesun, murskauksen ja sulatuksen jälkeen lannoitesäkit jatkavat elämäänsä uusina muovituotteina. Lannoite- ja siemensäkkikeräyksen avulla saadaan tiloilla kertyvä jätemuovi kierrätykseen. 

Vuonna 1975 alkanut teollisuuden ja 4H-järjestön yhteistyö muovin kierrätyksessä on jatkunut näihin päiviin asti. Kaikkiaan lannoitesäkeistä peräisin olevaa muovia on näiden vuosikymmenien aikana saatu talteen jo yli 37 miljoonaa kiloa, joka on yli 50 prosenttia maa- ja metsätiloille toimitetuista säkeistä. Kerätty määrä ylittää siis reilusti valtioneuvoston pakkauspäätöksessä olevan 16 prosentin tavoitteen. Reilu Teko -säkkikeräyksen suojelija on maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

Keräyksen järjestävät yhteistyössä Salon 4H-yhdistys, Yara Suomi Oy, Suomen 4H-liitto ja Finlands Svenska 4H. Cemagro on mukana paikallisesti Salon keräyksessä.

Säkkikeräyskuulumisia voi seurata sosiaalisessa mediassa (Facebook, Twitter, Instagram): #ReiluTeko.

Juttu Reilu Teko -avaustapahtumasta Salon Seudun Sanomissa 14.6.2018.