Kiertotaloutta edistävä Reilu Teko -säkkikeräys on jälleen käynnissä

24.5.2023

Kiertotaloutta ja mahdollisuuksien mukaan myös nuorten työllistämistä edistävä Reilu Teko -keräys alkaa jälleen monella eri paikkakunnilla ympäri Suomea. Salossa maanviljelijät voivat toimittaa tyhjät lannoitesäkit kierrätykseen Salon 4H-yhdistyksen keräyspisteisiin. Suomen 4H-liitto, Finlands svenska 4H ja paikalliset 4H-yhdistykset järjestävät perinteisen Reilu Teko -säkkikeräyksen yhdessä pääyhteistyökumppaninsa Yara Suomen kanssa. Salossa yhteistyössä on myös Cemagro. Kyseessä on Suomen mittakaavassa merkittävä ympäristöteko.   

Keräys toteutetaan Salossa siten, että viljelijät tuovat tyhjät säkit Salon 4H-yhdistyksen kahdeksalle keräyspisteelle. Pisteet ovat auki 24/7 aina 30.6. asti. Toiminnan pääyhteistyökumppani Yara sekä Cemagro järjestävät säkkien kuljetuksen keräyspisteiltä hyötykäyttöön. Pesun, murskauksen ja sulatuksen jälkeen säkit jatkavat elämäänsä uusina muovituotteina. Viljelijöille säkkien jättäminen keräykseen on maksutonta. 

Keräyspaikat ja tiedot keräykseen otettavista säkeistä löytyvät 4H:n verkkosivuilta www.4h.fi/reiluteko tai yhdistyksen sivuilta täältä.  Sivuilla on myös ohjeet lannoitesäkkien oikeanlaiseen pakkaamiseen.  

Reilu Teko -toiminnalla on pitkät perinteet ja sitä kehitetään jatkuvasti. Vuonna 2022 Reilu Teossa käynnistettiin pilottikokeilu, jossa pyritään löytämään keinoja hyödyntää muovimateriaali tarkemmin.  Kokeilussa säkit erotetaan toisistaan, jolloin muovilajit saadaan parempaan hyötykäyttöön kierrätyksessä. Pilottikokeilu toteutetaan tänä vuonna kolmella eri paikkakunnalla Kokemäellä, Huittisissa ja Punkalaitumella. 

Reilu Teossa yritykset tekevät yhteistyötä ympäristön hyväksi 

Säkkejä kerätään koko maassa touko–elokuun aikana. Reilu Teossa lannoite- ja siemensäkkejä on kerätty jo vuodesta 1975 ja näinä vuosikymmeninä on muovia saatu talteen jo yli 40 miljoonaa kiloa. 

Reilu Teko on hyvä osoitus siitä, että yritykset voivat tehdä yhteistyötä ympäristön hyväksi ja edistää kestävää kehitystä. Lisäksi Reilu Teko -keräyksessä työllistyneet nuoret voivat tehdä konkreettisia tekoja ympäristön puolesta samalla, kun he saavat työkokemusta. Salossa nuoria ei työllisty säkkikeräyksen tiimoilta.

Paikallisen säkkikeräyksen järjestää Salon 4H-yhdistys yhteistyössä Suomen 4H-liiton, Yara Suomen, Finlands svenska 4H:n ja Cemagron kanssa. Keräyksen pääyhteistyökumppani on Yara Suomi Oy. Säkkikeräykseen osallistuvat myös Hankkija, Lantmännen Agro, Peltosiemen, Tilasiemen, A-Rehu ja Lassila & Tikanoja. Reilu Teko -säkkikeräystä ovat tukemassa myös Maaseudun Tulevaisuus ja Landsbygdens Folk. 

Reilu Teko -keräyksen tuotto käytetään 4H-nuorisotyön tukemiseen.