Suski Tansaniassa, Global 4H Network Summit 2023

29.8.2023

Kolmen vuoden välein järjestettävä kansainvälinen 4H-konferenssi pidettiin elokuussa Tansaniassa, Arushassa. Suomen seitsenhenkiseen delegaatioon kuului myös salolainen Susanna Leppähaara. Nyt Suski kertoo matkastaan ja kokemuksistaan:

"4H:n kansainvälinen toiminta on aina kiinnostanut minua, ja viime keväänä päätinkin hakea osallistujaksi Global 4H Summittiin. Ilokseni tulin valituksi, ja matkavalmistelut saivat alkaa. Viimein koitti lähtöpäivä sunnuntain 6.8., jolloin pääsin ensimmäistä kertaa tapaamaan kasvokkain Suomen delegaatiota. Huomasin heti, että nyt on hauska jengi kasassa. Dohan ja Nairobin välilaskujen kautta pääsimme viimein vuorokauden matkan jälkeen perille Arushaan ja hotelliimme Ngurdoto Mountain Lodgeen. Viihtyisä mökkikylämäinen hotelli tarjosi meille loistavat puitteet koko viikoksi suurien seminaarisalien ja maittavan ruuan myötä. 

Takarivissä Suomen delegaatio ja eturivissä 4H-Board of Directors

Osallistujia oli vajaa sata ympäri maailmaa. Suomen delegaation lisäksi paikalla oli edustajia Taiwanista, Ruotsista, Norjasta, Skotlannista, Jamaikalta, useista Yhdysvaltojen osavaltioista, Ghanasta ja Tansaniasta. Oli huikeaa päästä kuulemaan muiden maiden 4H-toiminnasta. Esimerkiksi Tansaniassa 4H tukee nuorten yrittäjyystaitoja kotieläinten ja vihannesten kasvatukseen liittyen.

Tiistaina saimme autenttisen afrikkakokemuksen jämähtämällä bussilla ruuhkaan useammaksi tunniksi. Pikkukaupungin vilinää oli kuitenkin mielenkiintoista seurata linja-autosta käsin. Sisälle kantautui ihmisten huudahduksia, katukauppiaiden kojujen tuoksuja ja jopa eläinten ääniä, kuten kanojen kotkotusta.

Keskiviikko vierähti hotellilla erilaisten workshoppien merkeissä. Suomen delegaatiosta Aino ja Oscar pitivät oman workshopin liittyen Taimitekoon. Itse osallistuin muun muassa Mishiganin 4H:n vetämään mielenkiintoiseen työpajaan liittyen ihmisen vaikutuksista ympäristöolosuhteisiin. Työpajassa havainnollistettiin ympäristön muutoksia tarinallisuuden ja pelillisyyden kautta. Uskon, että menetelmää voisi hyödyntää myös meidän toiminnassa. 


Ihmisen vaikutukset järviseutuun -työpajassa

Torstaina lähdimme tutustumaan lähialueella sijaitsevaan orpokotiin. Kokemus oli mieleenpainuva; lapset suloisia ja iloisia vieraiden saapumisesta, mutta kova pula kaikesta näkyi toiminnassa. Perjantaina kokoonnuttiin mantereittain miettimään kansainvälisiä suhteita ja oman mantereen toimintaa. Pohjoismaat pitivät myös oman kokouksen, jossa pohdittiin tulevia yhteistyökuvioita ja keskusteltiin muun muassa tulevista pohjoismaisista 4H-leireistä. Koin kokouksen ja keskustelut hyvin mielenkiintoisiksi ja antoisiksi. Pääsin myös itse esittämään omia mielipiteitäni. 

Lauantaina koitti viikon kohokohta nimittäin päiväretki Tarangiren kansallispuistoon. Kokemus oli ikimuistoinen! Näimme jeeppimme kyydistä norsuja, kirahveja, seeproja, antilooppeja, gnuita ja jopa Timonin ja Pumban!

Viikko tarjosi itselleni unohtumattomia kokemuksia eri kulttuureista. Sain oppia paljon uutta 4H-toiminnasta ja sain uusia tuttavuuksia ympäri maailmaa. Viikon mittaan pääsin myös kehittämään omaa kielitaitoa, jonka huomasin jo yhdessä viikossa kehittyneen merkittävästi. Odotan innolla, mitä muita kansianvälisiä mahdollisuuksia 4H voikaan minulle tarjota. Voin myös lämpimästä suositella Global 4H Summittiin osallistumista kaikille 4H-nuorille."

*Kuvat Suomen edustajien ottamia

Suomen porukka valmiina safarille