Metsäkuutiot

MIKÄ METSÄKUUTIO?

Metsäluonnonomaiseksi sisustettu tunnelmallinen pieni tila, jonka tarkoituksena on tarjota luonnon hyvinvointivaikutuksia siellä, missä niitä ei normaalisti ole. Kuutio houkuttelee sisäänsä rentoutumaan tai virkistäytymään ja kokemaan luontoelämyksen minikoossa. Kuutiossa aistit herkistyvät kosketuksen, kuulon ja näköhavaintojen kautta – sisältä saattaa löytyä esimerkiksi rauhoittavia vihreitä metsämaisemia, veden solinaa ja linnunlaulua tai sammalmatto hypisteltäväksi.

MINIMETSÄKUUTIOKILPAILU MARRASKUUSSA 2017

Salon 4H-yhdistyksen Nuorten Luonto -hanke toteutti kaikille avoimen MiniMetsäkuutiokilpailun marraskuussa 2017. Tehdään yhdessä -kädentaitotapahtumassa Nuorten keskus Steissillä 25.11.2017 osallistujat pääsivät askartelemaan tulitikuista pikkuisia kuutioita. He sisustivat kuutiot metsäisiksi erilaisilla luonnonmateriaaleilla. Sitten kuutiot kuvattiin ja parhaan kuution äänestys tapahtui Instagramissa. Tykkäyksiä kaikkiaan 16 kilpailukuutiolle (osa kuvattuna alla) jaettiin 29.11.2017 mennessä yhteensä yli 300 kpl. Voittajaksi tiukassa kamppailussa 43 tykkäyksellä valikoitui Sofia Laaksonen. Hänet palkittiin Suomalaisen Kirjakaupan sponsoroimalla Eläimet äänessä -kirjalla.  

- - - -

 

METSÄKUUTIOKILPAILU ALAKOULUJEN KANSSA, kevät 2017

Metsäkuutioiden paremmuudesta kilpaili keväällä 2017 kolme salolaista alakoulua - Armfeltin koulun 4a-luokka, Vaskion koulun 1-2 luokka sekä Märynummen koulun 3-4 luokka. Joukkueilla oli huhtikuu aikaa sisustaa 4H:n kouluille tuomat ja kokoamat metsäkuutiorungot. Tämän jälkeen kuutiot kilpailivat paremmuudesta kuvan välityksellä 4H-järjestön TOP-tehtäväsivustolla. Paremmuuden ratkaisivat pääasiassa toiset lapset 1.-14.5.2017 käynnissä olleessa äänestyksessä. Sivustolla kuka tahansa sai osallistua äänestykseen rekisteröidyttyään.

Kuutioille annettiin yhteensä 59 ääntä. Voittajaksi 31 äänellä valikoitui Armfeltin koulun 4a-luokka, toiseksi sijoittui Märynummi 17 äänellä ja kolmanneksi Vaskio 11 äänellä.

Kaikkien äänestäneiden kesken arvottiin ylläripalkintona 4H-villasukat sekä tieto- ja taktiikkapeli Puu, arpaonni suosi Siiri Bergmania.

Kuutio numero 1

ARMFELTIN KOULUN 4a-luokka

Metsäkuutiomme kuvastaa kevääseen heräävää koivikkoa. Siellä on rauhallista ja hyvä opiskella. Kuution perällä, tilkkupeiton alla on pehmoinen patja, jolla on mukava kölliä ja vaikka lukea. Räsymatoista tehdyt säkkituolit ja tyynyt tarjoavat istumapaikat useammalle oppilaalle. Koivikkoon paistaa aamuaurinko ja silloin siellä on erityisen kaunista. Kun avaa ikkunan, voi kuulla keväistä linnunlaulua ja tuntea raikkaan tuulen. Siellä voi kuunnella luonnon ääniä myös kuulokkeiden avulla esim. Suomen Luonto –sivuston kautta. Koivun tuoksua voi nuuhkaista purkista.

Työmme on valmistettu kaikilta osin itse luonnonvaroja säästäen ja kokonaan kierrätysmateriaaleista. Emme tuottaneet projektissamme yhtään jätettä, sillä pienimmätkin tilkun palaset on hyödynnetty säkkituolien täytteeksi. Keräsimme kaikki materiaalit kotoamme ja ystäviltä. Sanomalehtitalon rullan jämästä maalasimme koivujen runkoja.

Tutkimme, miten metsä tuottaa hyvinvointia. Pohdimme, mikä metsässä on parasta, kaunista, virkistävää ja mitä haluaisimme sieltä luokkaamme. Ihan ensimmäiseksi teimme pienissä ryhmissä ideariihikierroksen. Tuotimme ideoita seuraaviin kysymyksiin:

  1. Millaiset asiat metsässä rauhoittavat ja rentouttavat? Kuvittele olevasi jokin metsäneläin. Millainen paikka toimisi eläimen pesäkolona tai turvapaikkana?
  2. Mitä kivoja asioita eri vuodenajat tuovat mieleesi?
  3. Millainen paikka metsässä olisi kaunis?
  4. Millaisia tuoksuja ja ääniä metsässä voi kokea?
  5. Mitä onnistuneella metsäretkellä tapahtuu?
  6. Mitä toisit metsästä mukanasi kotiin, jos voisit?

Alkuideoinnin jälkeen aloimme pohtia uusissa ryhmissä metsäkuution ideoita. Jokaisen ryhmän työssä oli niin hienoja ideoita, että päätimme toteuttaa jokaisen ryhmän ideasta jonkun osan kuutioon. Yhdessä keskustellen valikoimme seuraavat toiveet: Kuutiossa tulisi olemaan liaaneja, vihreitä lehtiä, kevät tai kesä, säkkituoleja, tyynyjä, matto, koivikkotapetti, lintujen ääniä ja puita, jotka näyttävät aidoilta.

Aloimme valmistaa 10x10 cm:n tilkkuja maastopohjaa kuvaavaa mattoa varten. Leikkasimme samaan aikaan liian pieneksi jääneistä palasista koivun lehtiä. Toivotut liaanit ompelimme pienistä koivunlehtitilkuista ja villalangasta, joka oli jäänyt koululta neuletöistä ylimääräiseksi. 

Mittasimme kuution ja laskimme, että tarvitsemme 24x24 kappaletta, eli 576 tilkkua. Ompelimme tilkut 24 kappaleen pötkyiksi, jotka lopulta kokosimme yhtenäiseksi peitoksi. Saimme kierrätyskeräyksessä myös patjan, jonka päätimme laittaa peiton alle pehmikkeeksi. Erään oppilaan vanhemman työpaikalta saimme ylimääräiseksi jääneet vihreät kankaat, joista ompelimme kuution seinät.

Räsymatoista valmistimme toivottuja säkkituoleja ja tyynyjä. Hoksasimme työn kuluessa, että voimme käyttää tekstiililumppua, eli kaikki leikkuujätteemme sekä koulun tekstiilityöstä kertyvän leikkuujätteen täytteeksi. Emme siis itse tuottaneet työskennellessämme yhtään jätettä! Tästä olemme erityisen ylpeitä, kuten myös Koivikkomme tunnelmasta, väreistä ja lopputuloksesta. Jokaisen oppilaan kädenjälki näkyy työssämme.

- - - -

 

Kuutio numero 1 (Armfeltin koulu 4a-luokka)

Kuutio numero 2

VASKION KOULUN 1-2 luokka

Meidän mielestämme metsäkuutiossa pitää olla vettä, erilaisia kasveja ja  ehdottomasti eläimiä. Vuodenajan valinta oli vaikeaa ja olimme siitä kovin erimielisiä. Ratkaisimme asian tekemällä kuutioon kaksi vuodenaikaa. Talvi alkoi kiinnostaa kovastikin, kun ideoimme mitä kaikkea talveen voisi tehdä. Lopputuloksena kuutiossa on vastakohdat kesä ja talvi. Se oli mielestämme nerokas oivallus.

Toteutus lähti liikkeelle eläimistä. Hinguimme erilaisia eläimiä ja tuumimme miten niitä voisi askarrella. Ope vinkkasi yläkaapin kätköissä olevasta täytettyjen eläinten varastosta, josta valitsimme kiinnostavimmat eläimet kuutioomme. Sen jälkeen luokassa oli kasa erilaisia materiaaleja, joista askarrellen ja rakennellen teimme kuution sisustuksen. Meidän mielestämme onnistuimme erityisen hyvin lumisateen ja jääpuikkojen tekemisessä. Myös peilin käyttäminen vetenä oli näppärä idea. Kuutiostamme tuli ihana. Emme malta olla menemättä kuutioon. Muutama meistä haluaisi jopa nukkua siellä yönsä. Valmis kuutio on hienompi, kuin osasimme edes kuvitella. Siellä on sisällä ihana tunnelma!

 

 

- - - -

 

Kuutio numero 2 (Vaskion koulu 1-2 luokka)

Kuutio numero 3

MÄRYNUMMEN KOULUN 3-4 luokka

Metsäkuutiota lähdettiin suunnittelemaan pienissä ryhmissä. Oppilaat keräsivät ensin ideariihen tapaan ajatuksia siitä, mitä metsään liittyvää kuutiossa voisi olla. Sitten ryhmä toteutti yhden ideansa ja kuution teko saatiin alkuun. Yksi ryhmä teki vesiputousta, toinen ryhmä puroa, kolmas ryhmä keräsi oksia, neljäs ryhmä ideoi aurinkoa kuutioon jne. Kun nämä ensimmäiset projektit oli saatu valmiiksi, jaettiin lapset uusiin ryhmiin, joissa toteutettiin lisää metsäisiä asioita metsäkuutioon.

Linnunpönttöjä askarreltiin koko luokka yhdessä ja saatiin metsään lintuja varten miljoona, miljoona, miljoona pönttöä :)  Kuutionteon ollessa jo hyvässä vauhdissa kakkosluokka toi kuutioon askartelemansa iloisenkeltaiset narsissit.

Kuution viimeistely tehtiin yksilötyönä. Tässä vaiheessa jokainen sai vielä toteuttaa jonkin pienen koristeen kuutioon loppusilausta antamaan.

Kaikki metsäkuution sisällöt ovat oppilaiden omaa suurenmoisen luovuuden tuotosta. Opettajana oli hieno seurata oppilaiden kekseliäisyyttä ja tekemisen intoa projektin aikana.

 

 

 

- - - -

 

Kuutio numero 3 (Märynummen koulu 3-4 lk)

METSÄKUUTIOKILPAILU VISUALISTIEN KANSSA 10/2016

Salon 4H-yhdistyksen Nuorten Luonto –hanke, Salon Seudun Ammattiopiston visualisti-opiskelijat ja kauppakeskus Plaza toteuttivat yhteistyössä elämyksellisen Metsäkuutio-projektin. Projektin tarkoituksena oli tuoda pala luontoa kauppakeskus Plazaan ja esitellä luonnon hyvinvointivaikutuksia siellä, missä niitä ei normaalisti ole. 1. ja 2. vuoden visualistiopiskelijat suunnittelivat kuutioita, joista kolme toteutettiin ja rakennettiin esille Plazaan. Kuutiot olivat näytillä 14.-24.10.2016. 

Visualisteille kuutioprojekti oli samalla kilpailu parhaan kuution suunnittelusta ja toteutuksesta. Kilpailua varten koottu tuomaristo valitsi suosikikseen Tsemppi marja-nimisen kuution - mustikkaa esittävä kuutio, jonka sisälle saattoi mennä ja hakea mukaansa lehden muotoon leikatun lapun, johon oli kirjoitettu jokin tsemppaava ja metsäinen kommentti. Kuution suunnittelijat Sirja Lumivirta, Janna Leino ja Roosa Malmström palkittiin Plazan sponsoroimilla Metsän salainen elämä -kirjoilla.

Myös yleisö sai äänestää mieleisintään kuutiota. Yleisön suosikiksi nousi yli 90:llä äänellä kuutio nimeltä Metsän sylissä - läpikuultavalla vihreällä kankaalla reunustettu kuutio, jonka kattoa peitti metsäinen printtikangas. Kattoon oli lisäksi kiinnitetty oikeita kuusen oksia ja helmiä. Lattiaa pehmustivat räsymatot. Kuution suunnittelivat Laura Kari, Melissa Koponen, Ida Hakala sekä Sini Lehtinen. Tytöt palkittiin 30 € lahjakorteilla kauppakeskus Plazan liikkeisiin. Palkinnot sponsoroi kauppakeskus Plaza.

Kolmas kuutio, nimeltään Linnunpesä, oli luonteeltaan höyhenen kevyt. Seinät olivat läpikuultavaa valkoista kangasta, joihin oli kiinnitetty risuprinttejä, lattialla pehmeää karvakangasta eikä kattoa ollenkaan. Pesästä löytyi kaksi kankaasta tehtyä munaa. Tunnelman oli tarkoitus olla turvallinen kuin linnunpojalla pesässään. Suunnittelijat: Camilla Heikkinen, Bertta Hartikka ja Fabienne Forsman.

Yleisöäänestyksessä jaettiin noin 200 ääntä! Kaikkien äänestäneiden kesken arvottiin Metsämieli - Luonnollinen menetelmä mielen taitoihin -kirjapalkinto, joka lähti onnettaren avustamana Marja Lonkalle. Palkinnon sponsoroi Suomalainen Kirjakauppa.

Onnea voittajille ja kiitokset yhteistyökumppaneille!
 

Metsän sylissä -kuutio suunnittelijoineen.
Linnunpesä-kuutio suunnittelijoineen.
Tsemppimarja-kuutio suunnittelijoineen.
Yleisöäänestys parhaasta kuutiosisustuksesta innosti salolaisia.