Salon Luontopiha -kilpailu

Kilpailu on päättynyt!

Salon Luontopiha -kilpailuun osallistui viisi pihaa, parvekesarjaan ei saatu osallistujia. Raati valitsi kilpailun kriteereihin perustuen kilpailun voittajaksi kauniin ja luonnonmukaisen pihan Suomusjärveltä (piha nro 4). Sama piha keräsi eniten ääniä myös yleisöäänestyksessä, jossa sitä äänesti lähes puolet 69 äänestäneestä. Pihoja äänestäneiden kesken arvottiin Riku Cajanderin kirja Luontopiha - onnettaren suosikiksi valikoitui turkulainen Hilkka Näse.

Kilpailu huipentui päätöstilaisuuteen Salon Kukkatalo Pirilässä Suomen Luonnon päivänä 27.8.2016. 4H kiittää kaikkia kilpailuun osallistuneita ja pihoja äänestäneitä.

Hei salolainen! Onko sinulla piha, jossa viihtyvät eläimet mehiläisestä siiliin, jossa ekologisuus on otettu huomioon esimerkiksi kompostoimalla ja jossa ihmisenkin mieli lepää? Tai oletko vain odottanut sopivaa hetkeä sille, että pääsisit toteuttamaan päässäsi muhivat ideat pihasi tai parvekkeesi kehittämiseksi? Tervetuloa osallistumaan Salon 4H-yhdistyksen järjestämään Salon Luontopiha -kilpailuun! (Kilpailulomake löytyy sivun alaosasta)

Kilpailulla tahdomme tuoda esiin ympäristön kannalta kestäviä ratkaisuja, joita kuka tahansa voi ottaa huomioon ja toteuttaa omassa puutarhassaan tai parvekkeella, sekä kannustaa kehittämään ja havainnoimaan oman pihan lajirikkautta. Jokainen osallistuja innostaa osaltaan myös muita tekemään luonnollisen hyviä tekoja puutarhassaan ja parvekkeilla!

Mitä tapahtuu milloinkin?
Kilpailumateriaaleja voi lähettää: 22.4.-31.7.
Yleisöäänestys on käynnissä: 1.-22.8.
Raati sopii vierailuajat finalistien pihoille: 1.-22.8.
Kilpailun voittajat julkistetaan: Suomen Luonnon päivänä 27.8. Pirilän Kukkatalo:lla (uusi Salon myymälä)


Kilpailua kahdessa sarjassa!
Jotta kaikki halukkaat voisivat osallistua, jaoimme kilpailun kahteen sarjaan -pihat ja parvekkeet! Pihoilla ja parvekkeilla lähtökohdat kilpailun kriteerien toteutumiselle ovat kuitenkin huomattavan erilaiset, siksi sarjat eivät kilpaile toisiaan vastaan vaan rinnakkain.
 

Arviointikriteerit
Monimuotoisuus: eläinten viihtyminen pihalla; perhosbaarit, linnun- ja lepakonpöntöt, lintujen talviruokinta, hyönteishotellit, lammet ja niityt tms. luonnontilaiset alueet, pihan siistinäpitoaste (esim. jääkö lehtikasoja siilille tai hyönteisille hyödynnettäviksi)...

Ekologisuus: kasteluntarve, sadeveden hyödyntäminen kastelussa, kompostin hyödyntäminen lannoituksessa…

Viihtyisyys: visuaalisuus, luovat ratkaisut ja kuriositeetit, pihan on oltava viihtyisä myös talon asukkaiden kannalta


Näin osallistut
Kilpailuun voi osallistua Salon alueella sijaitsevalla pihalla tai parvekkeella!
1. Täytä pyydetyt tiedot osallistumislomakkeeseen (löytyy tämän sivun alaosasta). Huomioi, että kuvausteksti tulee sellaisenaan näkyville kotisivuillemme.
2. Laita liitteeksi 3-5 kuvaa pihastasi/parvekkeestasi. Kuvat kannattaa valita huolella, jotta ne kertovat pihastasi mahdollisimman hyvin kriteerien kannalta. Kuvat voivat olla myös edellisiltä vuosilta, jos ne havainnollistavat yhtähyvin myös tätä vuotta.
3. Lähetä lomake.
4. Odota, että siirrämme kilpailumateriaalisi kilpailusivulle. Mikäli näin ei tapahdu parissa päivässä, varmista soittamalla, että materiaali on varmasti saapunut perille.
5. Kerro kilpailusta tutuillesi ja innosta heitä äänestämään 1.-22.8. aikana!
6. Raati on yhteydessä finalisteihin ja sopii vierailuajat pihoille 1.-22.8. Ole kuulolla!
 

Äänestäminen ja voittajat!
Kilpailussa yleisö on tärkeässä roolissa, sillä he saavat äänestämällä valita oman suosikkinsa kummastakin sarjasta! Kuka tahansa mistä paikkakunnalta tahansa, voi osallistua äänestykseen! Äänestäjillä on jaettavanaan kaksi ääntä - yksi parhaalle pihalle ja toinen parhaalle parvekkeelle. Kilpailevat pihat ja parvekkeet näytetään sivuilla vasta 1.8. alkaen.

Yleisön suosikit palkitaan aiheeseen liittyvillä hienoilla palkinnoilla! Myös äänestäneiden joukosta arvotaan yllätyspalkinnon voittaja!

Tiukemmin kilpailun kriteereihin nojaavat voittajat päättää raati, joka koostuu seuraavista henkilöistä:
- Tapio Järvinen / Salon kaupungin puutarhuri
- Lasse Kylänpää / Salon seudun luonnonsuojeluyhdistys
- Annika Tavasti / Aurinkoinen Tulevaisuus 
Raati tekee karsinnan sähköisesti lähetetyn materiaalin perusteella ja tarvittaessa vierailemalla finalistien pihoilla/parvekkeilla. Myös raati valitsee voittajan erikseen kummastakin sarjasta.

Raadin valitsemat voittajat palkitaan 100 € lahjakorteilla Pirilän Kukkataloon!