REILU TEKO -säkkikeräys

KERÄYS ON PÄÄTTYNYT  VUODEN 2023 OSALTA.

Lannoite- ja siemensäkkikeräys on osa 4H-järjestön tekemää ympäristökasvatustyötä. Ilman lannoitesäkkikeräystä koko muovimäärä päätyisi kaatopaikoille tai hallitsemattomaan polttoon maatiloilla. 

Salon 4H-yhdistys järjestää käytettyjen muovisten lannoite- ja siemensäkkien keräyksen tiloilta hyötykäyttöön. Vuonna 2023 keräyksen piiriin kuuluvia säkkejä voi tuoda keräyspisteille 15.5.-30.6. välisenä aikana. Lue mitkä säkit kuuluvat keräyksen piiriin sekä muut keräysohjeet tästä.

Mitään muuta muovia, muita suursäkkejä tai muuta jätettä ei keräykseen saa tuoda. Viljelijät vievät tyhjät säkit keräyspisteisiin lajitellen suursäkit omaan kasaansa ja piensäkit sekä lavahuput omaan kasaansa. Lisäksi viljelijät merkitsevät tuomansa säkkimäärät keräyspaikalla olevaan listaan. Säkkien jättäminen keräykseen on viljelijöille maksutonta.

Talteen saatu muovi kuljetetaan hyötykäyttöön. Pesun, murskauksen ja sulatuksen jälkeen lannoitesäkit jatkavat elämäänsä uusina muovituotteina. Lannoite- ja siemensäkkikeräyksen avulla saadaan tiloilla kertyvä jätemuovi kierrätykseen. 

Vuonna 1975 alkanut teollisuuden ja 4H-järjestön yhteistyö muovin kierrätyksessä on jatkunut näihin päiviin asti. Kaikkiaan lannoitesäkeistä peräisin olevaa muovia on näiden vuosikymmenien aikana saatu talteen jo yli 37 miljoonaa kiloa, joka on yli 50 prosenttia maa- ja metsätiloille toimitetuista säkeistä. Kerätty määrä ylittää siis reilusti valtioneuvoston pakkauspäätöksessä olevan 16 prosentin tavoitteen. Reilu Teko -säkkikeräyksen suojelija on maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

Keräyksen järjestävät yhteistyössä Salon 4H-yhdistys, Yara Suomi Oy, Suomen 4H-liitto ja Finlands Svenska 4H. Lisäksi Cemagro on mukana keräysyhteistyössä paikallisesti.

Säkkikeräyskuulumisia voi seurata sosiaalisessa mediassa (Facebook, Twitter, Instagram): #ReiluTeko.

Skannattu lehtijuttu, jonka otsikko on "4H kerää maatalouden muovisäkit kiertoon." Kuva on otettu paikallisen viljelijän tiluksilta Kuusjoelta, jossa on jo pitkään ollut yksi säkkikeräyspisteistä. Kuvassa on 4H:n työntekijöitä ja keräyksen suojelija Jaana Husu-Kallio.
Juttu Reilu Teko -avaustapahtumasta Salon Seudun Sanomissa 14.6.2018.