Keräysohjeet

Säkkien tuominen keräyspaikalle

Keräyspaikalla on merkitty omat alueet säkeille seuraavasti:
1. Suursäkit
2. Piensäkit ja lavahuput
3. Cemagron säkit

Jotta vältytään turhalta säkkien siirtelytyöltä keräyksen päätyttyä, on näitä ohjeita noudatettava. 

HUOM. Tuotujen säkkien määrät on merkittävä keräyspaikalta postilaatikosta löytyvään listaan tai ilmoitettava toiminnanjohtajalle tekstiviestillä 040 777 8535 tai anna.laakkonen (at)4h.fi. Erittele suur- ja piensäkkien sekä lavahuppujen kpl määrät ja mahdolliset Camagron säkit.


Keräykseen kelpaavat muovista valmistetut...

 • Lannoitesäkit:
 • Yaran lannoitteiden suur- ja piensäkit, lannoitelavojen suojahuput 
 • Lantmännen Agron luomulannoitesäkit
 • A-Rehun lannoitesäkit
 • Siemensuursäkit:
 • Hankkijan siemensuursäkit
 • Lantmännen Agron siemensuursäkit
 • Tilasiemenen siemensuursäkit
 • Peltosiemenen siemensuursäkit
 • Rehusuur- ja piensäkit:
 • Hankkijan rehusuur- ja piensäkit
 • Lantmännen Agron rehusuur- ja piensäkit
 • A-Rehun rehusuur- ja piensäkit

Lisäksi Salon keräyspaikoilla otetaan vastaan Cemagron säkit lajiteltuina omaan, merkittyyn kasaansa. 

Mitään muuta muovia, muita suursäkkejä tai muuta jätettä ei keräykseen saa tuoda, jotta voimme jatkossakin taata keräämämme kierrätysraaka-aineen korkean laadun ja keräyksen jatkuvuuden.

Salon 4H-yhdistys toimittaa säkit käytettäväksi raaka-aineena muoviteollisuudessa. Keräykseen kelpaamattomat muovit hävität parhaiten viemällä ne kunnalliseen jätehuoltoon.
Säkkien jättäminen keräykseen on viljelijöille maksutonta.

Säkkien pakkaus ja lajittelu

40 kg säkit pakataan 50 kappaleen pakkauksiin seuraavasti:
1.      49 säkkiä niputetaan huolellisesti päällekkäin.
2.      Nippu kääräistään rullalle leveyssuunnassa.
3.      Säkkirulla pujotetaan yhteen säkkiin, joka on avattu päästä lyhyeltä sivulta kokonaan.

Vinkki: Säkit on helpompi pussittaa, jos 49 säkin sijaan niputtaakin päällekkäin 48 säkkiä. Tämä jälkeen yksi säkki leikataan auki kolmelta sivulta siten, että yksi lyhyt sivu jää ehjäksi. 48 säkin nippu kääritään tiukaksi rullaksi, joka ensin esipakataan rullaamalla sen ympäri auki leikattu säkki siteeksi (vain pienlannoitesäkki kelpaa siteeksi, muuta muovia ei saa käyttää). Esipakattu säkkinippu on edelleen helppo pujottaa 50:een säkkiin.

Lavahuput
Kolmesta kuuteen (3 – 6) lavahuppua taitellaan siistiksi nipuksi ja pakataan yhteen lyhyeltä sivulta auki leikattuun piensäkkiin. Pakkausta ei tarvitse sitoa.

Suursäkit
1. Sisä- ja ulkosäkkiä ei tarvitse erottaa toisistaan.
2. Jos säkissä on jäljellä lannoitetta, poista se kääntämällä ja ravistamalla säkkiä.  Tarvittaessa leikkaa pohja auki. (Muutama lannoiterae ei haittaa.)
3. Sido 5-20 säkkiä nostolenkistä napakasti yhteen esim. paalilangan pätkällä.

Vaihtoehtoisesti voi suursäkit paalata maatalouden pyöröpaalaimella (muistathan myös tällöin merkitä säkkimäärän keräyspaikalla olevaan listaan).  

Katso suursäkkien oikea pakkaustapa videolta.

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Lannoitesäkkejä ei tarvitse erikseen puhdistaa niihin tarttuneesta liasta, hiekasta tms. vaan ne kelpaavat keräykseen sellaisenaan. Sen sijaan mitään vieraita esineitä, kiviä yms. tai muuta muovia ei saa olla joukossa. Pakkausvaiheessa on säkit silmävaraisesti tarkastettava ja asiaan kuulumaton materiaali on poistettava. Jos säkkeihin on jäänyt runsaasti lannoitetta on ne tyhjennettävä.

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠
Vinkki: Kerättäessä ja pakattaessa piensäkit lavahuppuineen kannattaa jo tilalla pitää erillään suursäkeistä, koska viimeistään yhdistyksen keräyspaikalla ne on lajiteltava omiin kasoihinsa.