Muutoksia 4H-yritys -tuotteeseemme

8.3.2018


1. 4H-yritys on aina henkilökohtainen

1.3.2018 alkaen kaikki uudet 4H-yritykset ovat henkilökohtaisia. Tämä tarkoittaa sitä, että jokainen 4H-yrittäjä tekee oman perustamisilmoituksen ja pitää kirjaa omista tuloistaan ja menoistaan.

Ryhmäyrittäjyyttä ei virallisesti enää ole MUTTA 4H-yrittäjät voivat toimia yhteistyöryhmänä. Yhteistyöryhmä sopii yhteisistä asioista, kuten aiemmin ryhmäyritykset ovat tehneet (ks. Nuoren työkirja). Yritysohjaaja voi olla porukan yhteinen tai jokaisella voi olla oma.

Vanhat ryhmäyritykset voivat jatkaa ryhmänä. Uusi käytäntö koskee uusia 4H-yrityksiä.

Esimerkki: Kolme nuorta haluaa kesäkahvilan. He päättävät, että kahvilan nimi on ”Mahtava muffinssi”. Jokainen nuori perustaa oman 4H-yrityksen. Yrityksen nimen he erottavat omissa perustamisilmoituksissaan numerolla (esimerkiksi Mahtava muffinssi 2). Nuoret sopivat keskenään miten työt, tulot ja menot jaetaan. He päättävät pyytää samaa aikuista yhteiseksi yritysohjaajakseen ja tekevät yritysohjaajan kanssa yhteisen sopimuksen.

2. 4H-arvot mukaan kriteereihin

4H-yrityksen kriteereihin lisätään kohta: ”yritys sitoutuu 4H:n arvoihin”. Tällä haluamme nostaa arvojemme merkitystä ja samalla ohjata nuoria toimimaan arvojemme mukaisesti.

3. Täsmennys yrityksen myyntiin

Edellä mainittujen muutosten lisäksi täsmennetään 4H-yrityksen myyntiin sisältyviä tuloja. Aiheesta on tullut paljon kysymyksiä, joten täsmennys on tarpeen. Varsinaista muutosta ei ole tapahtunut.

4H-yrityksen myynti tarkoittaa käytännössä liikevaihtoa. Yksinkertainen nyrkkisääntö on, että tulo jolle annetaan jokin vastike, on myyntiä (liikevaihtoa).

4H-yrityksen myyntiä (liikevaihtoa) on sellainen tulo, josta yrittäjä on antanut jonkin vastikkeen. Vastike voi olla yrityksen tuote tai palvelu, raportti yritystoiminnasta tai muu rahan maksajan edellyttämä suorite. Tuloa voivat olla myös esimerkiksi kesäyrittäjäseteli, Nuoriso-Leader-avustus tai Itse tehty -raha.

4. Kaksi uutta infokorttia

Infokorttien sarjaan on tehty kaksi uutta korttia: 4H-yrittäjä muuttaa ja 4H-yritys kasvaa. Nämä ja paljon muutakin hyödyllistä löytyy meidän kotisivuilta 4H-yrityksen paperityömaalta.