Kilpailuun osallistuneet pihat

Salon Luontopiha -kilpailuun osallistui viisi pihaa. Parvekesarjaan ei saatu osallistujia. Kilpailun voitti kaunis ja luonnonmukainen piha numero 4. Onnea!

Piha numero 1
Omistaja Virpi Hammaren, Muurla
 

KUVAUS:
Asumme muurlassa mieheni 50 luvun syntymäkodissa. Etelärinnetontillamme on 10 kpl noin 80 vuotiaita omenapuita, joissa on pikkulintujen pönttöjä. Lisäksi pihalta löytyy luumu, kriikuna ja kirsikkapuita sekä marjapensaita ja kasvilavoista vähän mansikkaa, punajuurta, porkkanaa, perunaa, yrttejä ja sipulia sovussa kesäkukkien kanssa.Vanhat perennat kuten imikkä, kultapallo, kultapiisku, vuokot, ponit ja varjoliljat tarjoavat viihtyisyyttä ja ravintoa linnuille, perhosille ja mehiläisille. Touhuamme ja oleskelemme itsekin puutarhassa päivittäin - teemme mm. ruokaa puutarhassa ja syömme kesät ulkona ja sateella huvimajassa. Ruokaperunat keräämme pellosta ja kalat savustetaan pihalla. Nam. Myös viljapeltoa löytyy rajalta metsä takaa. Kompostista -jonne vien mm. kuivuneet perennat ja perunanvarret, saamme mullan kasveille. Kasteluveden otamme vanhasta kaivosta ja vesi otetaan ensin suureen säiliöön lämpenemään. Lastenlapsilla on tilaa temmeltää puutarhassa. Hyötypuutarhassa ei tule stressiä, vaan se antaa paljon ja luonto on lähellä. Talvella ruokimme lintuja ja oravatkin viihtyvät. Täällä olemme onnellisia. 

Piha numero 2
Omistaja Eeva Elo, Kirjakkalan ruukkikylä

Pihalta löytyy linnun-ja lepakonpöntöt, risukasat ja lehtikasat sekä komposti. Pihapuro on vesilintujen käytössä. Kasteluvettä saadaan purosta ja sadevedestä.
Pihamaalla on istutuksia, näyttäviä ruohokenttiä, niittyjä ja koriste-esineitä.

Piha numero 3
Omistaja Eira Laakkonen, Kirjakkala
 

KUVAUS:
Pihallani on käytetty pääasiassa luonnon materiaaleja, kuten pihakiviä, kotimaisia kasveja ja luonnon omia kasveja. Kompostointiin menee kaikki ruoan tähteet ja viherkompostiin kaikki puutarhan jätteet. Yhteensä pihalla on kolme kompostia, joista kolmas on lehtikomposti. Siilejä ei kuitenkaa ole tavattu. Pihalla käyvät ja viihtyvät monet linnut kuten pajulintu, hömötiainen, punatulkku ja punakylkirastas. Myös erikoisempia on tavattu -eräänä vuonna pikkukäpylinnut napsivat pihamännyistäni kaikki kävyt. Niiden touhuja oli mukava seurata. Teijon kansallispuiston logolintu harmaapäätikkakin näyttäytyy silloin tällöin. Linnuille ja lepakoille, joita pihalla lentelee erityisesti elokuussa, olen asentanut pönttöjä. Pihalla käy tavan takaa myös isompia eläjiä: kauriita, kettuja, rusakoita, fasaaneja sekä myyriä ja muita pienjyrsijöitä, myös kissoja käärmeitä ja vaskitsoja :). Pihassa on niittyjä ja pihalampi, josta valitettavasti ainakin toistaiseksi on evätty vesi kansallispuiston asetusten myötä (lammen uusiokäyttö on nyt vielä suunnitteluvaiheessa).Viljelyyn käytetään hevosen lantaa ja puutarhakasvien tuholaisten torjuntaan mäntysuopaliuosta, raparperin lehtiä, kahvinpuruja ja nokkosvettä. Köynnösten verhoamalla terassilla on mukava ruokailla ja tarkkailla luonnon menoa piilosta käsin. Rappusilla täytyy väistellä tuttavallisia sisiliskoja.

Piha numero 4
Omistaja Juha Ahvonen, Suomusjärvi
 

KUVAUS:
Vanhan mummonmökin pihapiirissä ja puutarhassa pyrimme ylläpitämään mahdollisimman monipuolista sekä luonnonmukaista ympäristöä.mm.niittämällä hoidettuja niittyjä,jossa viihtyvät monet luonnonkukat,kaunokit,kellot ja kultapiiskut hyönteisineen.Puutarhan kasveiksi on valittu perhosia suosivia mesipitoisia,nauhuksia,punalatvoja,leimuja sekä erillaisia yrttejä ym. Kukkivia puita ja pensaita on runsaasti,jotka antavat linnuille marjoja sekä hyviä suojapaikkoja pesiville ja talvehtiville lajeille.Kaikki biohajoava massa,myös kompostikäymälä tuotteet kierrätetään takaisin puutarhaan kompostoimalla.Niitetty heinä käytetään katteena kasveille.Mitään kemikaaleja ei käytetä lannoituksessa,eikä torjunnassa.Sadevedet hyödynnetään kastelussa ja yrttikäytteissä.Linnunpönttöjä ja hyönteishotelleja on tarjolla.Lepakkoyhdyskunta asustaa vanhoissa rakennuksissa.Puutarhaan on jätetty lahoavia maapuita.Oksista ja risuista on kasattu lahopuuaita antamaan suojapaikkoja eläimille.Risukasoja löytyy reunemmalla,jossa hallittu hoitamattomuus sulautuu saumattomasti suojeltuun lehtometsään.Oman viihtyvyyden takaavat erillaiset oleskelualueet,monine yksityiskohtineen sekä istumapaikat,jotka
reunustavat puutarhassa kiemurtelevia polkuja.Tarjoamme erillaisia elintiloja eläimille.
Puutarha on elävä kokonaisuus,jossa aistii vahvan luontoyhteyden.

Piha numero 5
Omistaja Paula Linsen, Teijo
 

KUVAUS: Piha ollut aikoinaan kasvirikas ja on sitä edelleenkin hyvin villiintyneessä olotilassaan. Kestävimmät kasvit vallanneet tilaan muilta ja levinneet rajoittamattomasti. Piha on yllätyksellinen ja aina on kukkaa jossain taholla kesän mittaan. Myös hyötyviljelyä on harrastettu joka vuosi: peunaa, kesäkurpitsaa, raparperia, mansikoita ja omenapuita. Perhoset, hyöteiset ja linnut viihtyvät pihapiirissä samoin oravat ja joskus jopa hirvi on käyskennellyt pihan rajametsikössä. Omalta tontilta voi poimia mustikat ja puolukat. Takapiha onkin metsikköä isoine mäntyineen.

Pihalla on mukava istuskella kukkia ja perhosia katselleen ja metsän lintuja kuunnellen vaikkapa villiviinin siimeksessä. Pihaa on hoidettu oman jaksamisen puitteissa aina sieltä mikä kiireimmin kaipaa apua.