4H-kerhonohjaajalle

Kerhonohjaajana olet oman kerhosi sydän ja toimit 6-12-vuotiaiden lasten kanssa ohjaten heitä arjen taitoihin kuten yhteistyöhön, toisten huomioimiseen ja tavoitteelliseen tekemiseen oman kerhosi teemaan liittyen. Mikä voisi olla vetävä ja itseäsi kiinnostava teema? 4H suosittelee erityisesti metsä, ruoka ja kädentaidot -teemoja. Kerhon ohjelman suunnittelussa saa käyttää luovuutta, mutta siihen on myös monenlaisia apuja kuten TOP-tehtäviä tai valmiita teemakerhoaineistoja. Kerho voi olla myös ns. yleiskerho, jossa ei ole erillistä teemaa.


Kerhon ohjaaminen on hyvä idea koska:

- pääset toteuttamaan ideoitasi, oppimaan uutta ja opettamaan taitojasi
- kehityt koulutusten ja kokemusten kautta mm. vastuullisemmaksi ja itsenäisemmäksi
- luot oman näköisesi hyödyllisen harrastuksen
- tutustut uusiin ihmisiin, verkostoidut ja saatat saada suosittelijan
- voit hakea opintopisteitä ja saada ohjaamisesta koulussa kurssisuorituksen
- tienaat taskurahaa (maksetaan tilillesi joulu- ja toukokuussa)

Tarjoamme mukaan hakeneille ja valituille ohjaajille Osaava kerhonohjaaja -koulutuksen ennen kerhojen alkamista sekä mahdollisuuden käydä Hei hulinaa -jatkokoulutus, kun ohjauskokemusta on jo jonkin verran kertynyt. 

Kerhon ohjaaminen on iltaisin 1krt/vk noin 2h kerrallaan tapahtuvaa harrastustoimintaa. Kerhot alkavat syyskuussa viikolla 36 ja jatkuvat aina toukokuun viikolle 20 asti. Haastattelemme hakijoita kevään edetessä tai viimeistään elokuussa. Kaikille aloittaville yhteinen Osaava Kerhonohjaaja -koulutus järjestetään elokuussa. Edellytämme ohjaajilta 15 vuoden ikää, 4H-yhdistyksen jäsenyyttä, intoa toimia lasten kanssa, luotettavuutta sekä sitoutumista säännölliseen harrastukseen ja tietenkin positiivista asennetta! Sun ei tarvitse olla valmiiksi pro - Tekemällä oppii parhaiten!

Hae mukaan tästä!

Ohjeita 4H-kerhonohjaajalle

1. Suunnittele kerhokerrat huolellisesti.  

2. Ole innostunut tekemästäsi asiasta ja perehdy kerhokerran aiheeseen huolella etukäteen.

3. Pidä lupauksesi ja ole kerholaisia kohtaan mahdollisimman tasapuolinen.

4. Muista kouluttaa itse itseäsi. Pidä yhteyttä muihin kerhonohjaajiin (ohjaajille on oma FB-ryhmänsä) ja osallistu yhteisiin tapaamisiin ja koulutuksiin, saat arvokkaita vinkkejä!

5. Tutustu kerholaisiisi. Mitenkäs muuten saisit kerhosta kotoisan ja turvallisen kaikille? 4H-kerhossa kiusaaminen on ehdottomasti kiellettyä. Auttaisivatko yhteiset säännöt?

6. Älä unohda huumorintajua, sen avulla selviät monesta tilanteesta.

7. Ole rauhallinen äläkä menetä malttiasi. Mikään ei ole kamalampaa kuin kerhonohjaaja, joka on äkäisempi kuin seitsemän nälkäistä karhua. (Paitsi kaksi tällaista kerhonohjaajaa…)

Lue lisää 4H-liiton kerhonohjaajasivuilta

Salossa kerhonohjaajien kummeina ja tukihenkilöinä toimivat entiset kerhonohjaajat

Susanna Leppähaara
044 3390 471 / susanna.leppahaara@hotmail.com

Sanna Korhonen
045 111 2662

Suvi Laaksonen
040 586 3820