Ohjelmavinkkejä kerhoosi

Valmiita tehtäviä TOP-Tehtäväpankissa

4H:n TOP-tehtäväpankissa on yli 1000 alakouluikäisille suunnattua tehtävää kahdeksassa eri aihepiirissä! Tehtävät on mietitty oppimisnäkökulmasta ja ne on jaettu kahteen eri vaikeustasoon (A-tasolla helpommat ja B-tasolla vaativammat). Voit poimia tehtäviä mukaan kerhosi ohjelmasuunnitelmaan sellaisenaan tai soveltamalla olipa kyseessä sitten teemakerho tai yleiskerho. Sivustolle luodaan lisäksi kerhoryhmille omat ryhmäsivut, joille ohjaaja lisää kerhonsa toimintasuunnitelman. TOP-tehtävän voi linkata suoraan tähän suunnitelmaan. 

TOP-tehtävien kahdeksan aihepiiriä:

  1. Kasvit ja viljely
  2. Metsä ja luonto
  3. Eläimet
  4. Kokkaus ja leivonta
  5. Käsityö ja teknologia
  6. Leikki ja liikunta
  7. Viestintä ja vuorovaikutus
  8. Ympäristö ja kierrätys
TOP-tehtävä voi näyttää vaikka tältä. Jokaisessa tehtävässä on listattu tarvittavat välineet ja kerrottu, kuinka tehtävä toteutetaan. Lisäksi joissain tehtävissä on lopuksi pohdinta osio.

Valmiita kerhokertoja teemaoppaissa

4H-liitto on tuottanut kerhojen käyttöön monipuolisesti teemakerho-oppaita mm. ruokaan, luontoon ja kädentaitoihin liittyen. Kaikista oppaista löytyy 10 kokonaan valmiiksi suunniteltua kerhokertaa noin kahden tunnin mittaiselle kerralle. Jokaiselle kerralle on määritetty tavoitteet, tarvittavat välineet, teemaan sopivat TOP-tehtävät sekä aloitus, teema ja lopetus. Aloittaessasi teemakerhon ohjaamisen, olet saanut asiaan kuuluvan teemaoppaan itsellesi. Teemaoppaista voi kuitenkin poimia kerhokertoja myös yleiskerhoihin. Valmis ohjelma keventää ohjaajan tehtävää ja on erityisen kätevä kiireen keskellä. Ruoka, luonto ja kädentaito-oppaat löydät tästä ja muita teemoja alta linkistä. Jotkin oppaat voivat olla saatavilla vain yhdistyksestä paperisena.

Leikkejä joka lähtöön!

Leikkiminen voi olla osa jokaista kerhokertaa. Leikkimällä voidaan tutustua, purkaa energiaa ja vaikka oppia uutta. Näistä tiedostoista löydät paljon erilaisia leikkejä tilanteeseen kuin tilanteeseen. Leikkejä on listattu myös 4H-liiton sivuilla täällä. Muista myös googlaaminen ja soveltaminen ja kysele lisää ideoita muilta ohjaajilta tai lähipiiristäsi.

Ideoi rohkeasti!

Mitä kerhossa voi toteuttaa? Ajattele ja kokeile rohkeasti! Tässä muutama ajatus peruskerhokertojen mausteeksi:

  • Osallistukaa valtakunnalliseen Vuoden 4H-kerho -kilpailuun!
  • Tehkää hyviä tekoja! Lähtekää roskien keräysreissulle, tehkää ja antakaa yksinäisille ystävänpäiväkortteja, ilahduttakaa vanhusta itse kasvatetulla kasvilla, lahjoittakaa tarpeeton tavara tarvitsevalle, vaihtakaa keskenänne hyvänmielen kortit, pelastakaa matoja ja etanoita kävelyteiltä, ripustakaa linnunpönttö...
  • Pitäkää kutsukerta vanhemmille tai kavereille ja tehkää yhdessä jotain kivaa!
  • Kutsukaa kerholle ohjelmavierailija! Jonkun kiinnostavan alan ammattilainen tai vaikka lemmikin omistaja lemmikeineen.
  • Käykää itse vierailulla esim. läheisellä maatilalla, tapahtumassa tai museossa. Sopikaa asiasta paikan kanssa itse tai toiminnajohtajan välityksellä.
  • Pitäkää tavaroiden vaihtokerta - tarpeeton kiertoon!
  • Lähtekää ulos metsäretkelle, picknickille, lintuja bongaamaan...
  • Huomioikaa juhlat ja pyhäpäivät kuten äitienpäivä, isänpäivä, vappu, pääsiäinen ja joulu.

Huom: Muista ilmoittaa vanhemmille, jos pidät kerhokerran muualla kuin kerhotilassa tai jos mukaan tarvitaan esim. tietynlaiset vaatteet .

Tukea suunnitteluun kummiohjaajilta

Salossa kerhonohjaajien kummeina ja tukihenkilöinä toimivat entiset kerhonohjaajat ja 4H-aktiivit Susanna, Sanna ja Suvi. Heiltä voit kysellä ajatuksia ja vinkkejä kerhon ohjelmaan ja kerhoiluun liittyen. Kummit ovat mukana myös kerhonohjaajien yhteisessä  Whats App-ryhmässä, jossa voit kysellä heiltä ja samalla muilta ohjaajilta näkemyksiä asioihin.

Susanna Leppähaara
044 3390 471 / susanna.leppahaara@hotmail.com

Sanna Korhonen
045 111 2662

Suvi Laaksonen
040 586 3820

Ps. Vinkkejä ohjaajana toimimiseen saat myös noin viisi kertaa vuodessa sähköpostitse lähetettävästä 4H-liiton laatimasta Kerhomeili-uutiskirjeestä. Lisäksi voit toivoa aiheita käsiteltäviksi kerhonohjaajien ja yhdistyksen yhteisiin tapaamisiin.