4H-yritys on helppo tapa kokeilla, millaista on olla yrittäjä

Oletko 13-28-vuotias? Oma 4H-yritys antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla yrittäjyyttä turvallisesti ja ohjatusti. 4H-yrityksen voi perustaa käytyään 4H-yrityskoulutuksen, jolta saa valmiudet tulevaan toimintaan. 4H-yritys on keino tienata rahaa, mutta elinkeinosta ei ole kysymys. Yritys on harrastustoimintaa, ja etenet siinä aina omaan tahtiisi. Oma 4H-yritys on tuettu ja hyvä tapa selvittää, sopiiko yrittäminen sinulle. Katso tästä vastauksia 4H-yrittäjyyden usein kysyttyihin kysymyksiin.

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Videon Salon 4H-yhdistyksen yrittäjyyskasvatuksesta on tehnyt 4H-yrityksenä aloittanut Vill Media Oy / Sander Vill (2021)

4H-yrittäjänä...

 • Käyt 4H-yrityskoulutuksen
 • Saat kokeilla yrittäjyyttä harrastuksena ja toimit 4H-yrittäjänä itse haluamasi ajan
 • 4H-yrittäjä on aina 4H-yhdistyksen jäsen. Jos et vielä ole, liity tästä.
 • Yrityksesi myynti on 50 € –8 000 € vuodessa
 • 4H-yrityksesi toiminta on hyvän maun mukaista ja sitoudut 4H:n arvoihin
 • Sinulla on oma yritysohjaaja, jonka sparraa sinua toiminnassa
 • Teet kirjallisen suunnitelman 4H-yrityksestäsi (4H BMC)
 • Voit osallistua Vuoden 4H-yritys -kilpailuun
 • Saat 4H-yrittäjän digitaalisen osaamismerkin
 • Voit saada opintopisteitä 4H-yrittäjänä toimimisesta
 • Teet vuosittain sähköisen toiminta- ja talousraportin 4H-yrityksesi toiminnasta

Nuorten omia liikeideoita

Yrityksen ei tarvitse ollaan mitään suurisuuntaista. Sen perustaminen ei myöskään ole vaikeaa. Yritysideasi voi olla uusi, tai voit käyttää jotain jo keksittyä. Yrityksessäsi voit esimerkiksi myydä leivonnaisia, tehdä pihatöitä, hoitaa lemmikkejä, suunnitella nettisivuja tai tarjota IT-apua vanhuksille. 4H-yritystoiminta on pienimuotoista, eikä myynti saa ylittää 8 000 € vuodessa. 4H-yritykset ovat aina tekijöidensä näköisiä. Kun kokeilet yrittäjyyttä jo opintojesi ohessa, saatat huomata, että siinä on juuri sinulle sopiva tapa tehdä hommia myös tulevaisuudessa. 

Tee itsellesi kesätyö?

Sinä itse päätät, millaista bisnestä pyörität, ja miten kauan. 4H-yrityksestä voit tehdä itsellesi myös kesätyön. Perusta yritys esimerkiksi kahdeksi kuukaudeksi ja myy vaikkapa virvokkeita uimarannalla. Näin hankit sitä kaivattua työkokemusta. Kun seuraavan kerran haet töitä, saat taatusti lisäpisteitä työnantajalta.

Tukiraha 4H-yritystoimintaan (vuosi 2023)

4H-yrittäjä voi saada kaupungilta 300€ tukirahan yrittäjyyteensä, jos alla listatut ehdot täyttyvät ja tukirahaa on vielä jäljellä. Tukiraha voidaan myöntää 15 nuorelle. 4H-yrittäjä on itse vastuussa tukirahan hakemisesta ja hänen tulee itse varmistaa, että kaikki hakukelpoisuus- ja muut kriteerit omalla kohdalla täyttyvät. 4H-yrityksen perustanut saa hakulomakkeen 4H-yhdistyksestä.

 • Tukea voivat hakea Salossa kirjoilla olevat vuosina 2005 – 2008 syntyneet nuoret.
 • Tuki edellyttää kevyttä liiketoimintasuunnitelmaa, joka hyväksytetään Yrityssalon yhteyshenkilöllä (Armi Metsänoja).
 • Nuoren tulee osallistua ainakin yhteen Yrityssalon alkavien yrittäjien infotilaisuuteen (tai koko INFOMO -settiin tai STARTTAAMO -valmennukseen). Tilaisuudet ja valmennukset löytyvät Yrityssalon tapahtumakalenterista.
 • Tuki voidaan myöntää vain sellaiselle yritykselle, joka on ollut pystyssä vähintään 3vk ja jolla on tosiasiallista toimintaa. Yrityksen tulee toimittaa haun yhteydessä kuitti/tiliote, josta selviää, että yrityksellä on ollut myyntiä jo vähintään 120€ edestä.
 •  Tukea ei myönnetä, jos yrittäjä saa muuta tukea yrittäjyyteensä (esim. kaupungin kesätyöseteli). Yrittäjyystukea voidaan nuorelle myöntää vain kerran.
 • Tuki on haettava yrityksen perustamisvuonna 30.11.2023 mennessä, mutta kuitenkin ennen yritystoiminnan lopettamista.
 • Tukea voidaan myöntää enintään kolmelle nuorelle, kullekin erikseen samaan yritykseen (vähintään 30 % osuus oltava jokaisella) ja voidaan myöntää samalle henkilölle vain kerran.

Tavoitteena 4H-harjoitusyrityksen kasvu elinkeinoksi?

Yhteistyökumppanimme Yrityssalo neuvoo aloittavia yrittäjiä ja yrittäjyydestä kiinnostuneita salolaisia. Yrityssalo tarjoaa maksuttomia infoja yrittäjyyden eri osa-alueisiin liittyen, joihin 4H-yrittäjät ovat erittäin tervetulleita. Infoilla oma osaaminen kasvaa ja yritystoiminta saa lisää eväitä kehitykseen. Suosittelemme erityisesti Myynnistä yrityksen menestys -infoa, joka perehdyttää viestinnän ja mainostuksen saloihin. Kaikki vuosittain tarjolla olevat infot ajankohtineen sekä ilmoittautuminen löytyy täältä. Jos yrityksesi myynti alkaa lähestyä 8000 €, toimii yritysideasi loistavasti! Tässä vaiheessa kannattaa miettiä siirtymistä esim. toiminimiyrittäjyyteen ja varata Yrityssalosta myös maksuton henkilökohtainen tapaaminen yritysneuvoja Armi Metsänojan kanssa. Kaikkia Yrityssalon palveluita kannattaa hyödyntää rohkeasti ja pienellä kynnyksellä!