4H-yritys on helppo tapa kokeilla, millaista on olla yrittäjä

Oletko 13-28-vuotias? Oma 4H-yritys antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla yrittäjyyttä turvallisesti ja ohjatusti. 4H-yrityksen voi perustaa käytyään 4H-yrityskoulutuksen, jolta saa valmiudet tulevaan toimintaan. 4H-yritys on keino tienata rahaa, mutta elinkeinosta ei ole kysymys. Yritys on harrastustoimintaa, ja etenet siinä aina omaan tahtiisi. Oma 4H-yritys on tuettu ja hyvä tapa selvittää, sopiiko yrittäminen sinulle. 

Nuorten omia liikeideoita

Yrityksen ei tarvitse ollaan mitään suurisuuntaista. Sen perustaminen ei myöskään ole vaikeaa. Yritysideasi voi olla uusi, tai voit käyttää jotain jo keksittyä. Yrityksessäsi voit esimerkiksi myydä leivonnaisia, tehdä pihatöitä, hoitaa lemmikkejä, suunnitella nettisivuja tai tarjota IT-apua vanhuksille. Pienimuotoinen toimii hyvin, mutta suurempikaan ei ole kiellettyä, kunhan myynti ei ylitä 7000€ vuodessa. 4H-yritykset ovat aina tekijöidensä näköisiä ja niitä on Suomessa jo lähemmäs 1500. Kun kokeilet yrittäjyyttä jo opintojesi ohessa, saatat huomata, että siinä on juuri sinulle sopiva tapa tehdä hommia myös tulevaisuudessa. 

Tee itsellesi kesätyö?

Sinä itse päätät, millaista bisnestä pyörität, ja miten kauan. 4H-yrityksestä voit tehdä itsellesi myös kesätyön. Perusta yritys esimerkiksi kahdeksi kuukaudeksi ja myy vaikkapa virvokkeita uimarannalla. Näin hankit sitä kaivattua työkokemusta. Kun seuraavan kerran haet töitä, saat taatusti lisäpisteitä työnantajalta.

Tavoitteena 4H-harjoitusyrityksen kasvu elinkeinoksi?

Yhteistyökumppanimme Yrityssalo neuvoo aloittavia yrittäjiä ja yrittäjyydestä kiinnostuneita salolaisia. Yrityssalo tarjoaa maksuttomia infoja yrittäjyyden eri osa-alueisiin liittyen, joihin 4H-yrittäjät ovat erittäin tervetulleita. Infoilla oma osaaminen kasvaa ja yritystoiminta saa lisää eväitä kehitykseen. Suosittelemme erityisesti Myynnistä yrityksen menestys -infoa, joka perehdyttää viestinnän ja mainostuksen saloihin. Kaikki vuosittain tarjolla olevat infot ajankohtineen sekä ilmoittautuminen löytyy täältä. Jos yrityksesi myynti alkaa lähestyä 7000€, toimii yritysideasi loistavasti! Tässä vaiheessa kannattaa miettiä siirtymistä virallisempaan yrittäjyyteen ja varata Yrityssalosta myös maksuton henkilökohtainen tapaaminen yritysneuvoja Armi Metsänojan kanssa. Kaikkia Yrityssalon palveluita kannattaa hyödyntää rohkeasti ja pienellä kynnyksellä!

4H-yrittäjänä...

 • Käyt 4H-yrityskoulutuksen
 • Saat kokeilla yrittäjyyttä harrastuksena ja toimit 4H-yrittäjänä itse haluamasi ajan
 • 4H-yrittäjä on aina 4H-yhdistyksen jäsen. Jos et vielä ole, liity tästä.
 • Yrityksesi myynti on 50 € – 7 000 € vuodessa
 • 4H-yrityksesi toiminta on hyvän maun mukaista ja sitoudut 4H:n arvoihin
 • Sinulla on oma yritysohjaaja, jonka kanssa teet kirjallisen sopimuksen
 • Teet 4H-yrityksen perustamisilmoituksen 4H:lle
 • Teet kirjallisen suunnitelman 4H-yrityksestäsi
 • Voit osallistua Vuoden 4H-yritys -kilpailuun
 • Saat 4H-yrittäjän digitaalisen osaamismerkin
 • Voit saada opintopisteitä yrittäjänä toimimisesta
 • Teet vuosittain sähköisen toiminta- ja talousraportin 4H-yrityksesi toiminnasta