5 vuotta Eksoottisia lemmikkejä!

21.9.2018

4H:n toiminnanohjaaja Anna hiekkapytoninsa kera. Kuva: Minna Lahti
4H:n toiminnanohjaaja Anna hiekkapytoninsa kera. Kuva: Minna Lahti
Nakuhiiri näytillä. Kuva: Minna Lahti
Nakuhiiri näytillä. Kuva: Minna Lahti
Perunkarvatonkoira Seti vieraili 2018 tapahtumassa. Kuva: Minna Lahti
Perunkarvatonkoira Seti vieraili 2018 tapahtumassa. Kuva: Minna Lahti
Kiinnostunutta yleisöä on riittänyt tapahtumassa joka vuosi. Kuva: Minna Lahti
Kiinnostunutta yleisöä on riittänyt tapahtumassa joka vuosi. Kuva: Minna Lahti
Myös pienet papukaijat kiinnostivat. Kuva: Minna Lahti
Myös pienet papukaijat kiinnostivat. Kuva: Minna Lahti

Tutustu taustoihin ja osallistu kilpailuun tapahtuman kehittämiseksi!

Sunnuntaina 16.9.2018 Kauppakeskus Plazan synttärivieraiksi saapui käärmeitä, liskoja, hämähäkkejä, lintuja, oravia ja sekalainen seurakunta selkärangattomia, kun Salon 4H-yhdistys järjesti suositun Eksoottiset lemmikit esittelyssä -tapahtumansa jo viidettä kertaa. Tapahtumassa oli tapansa mukaan jopa ruuhkaista ja terraarioiden sisältöjä kävi ihmettelemässä useampi sata salolaista tai kauempaakin tullutta uteliasta.

Salon 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Janina Mäkinen harrastaa itse matelijoita ja löytyypä lemmikkikäärme myös toiminnanohjaaja Anna Laakkoselta – siitäpä se ajatus sitten vuonna 2014 lähtikin. Henkilökohtaisen kiinnostuksen lisäksi tapahtuman syntyyn vaikuttivat halu hälventää ihmisten ennakkoluuloja ja huoli eksoottisten lemmikkien elinoloista. "Liian usein törmää aivan vääränlaisissa olosuhteissa pidettäviin lemmikkeihin. Aina uutta lajia lemmikiksi harkittaessa pitäisi ensin tarkasti perehtyä ko. lajin vaatimuksiin, kuten oikeisiin lämpötiloihin ja pohjamateriaaliin terraariossa. Moni erikoisemmista lemmikeistä kiinnostunut on voinut tapahtumassamme kysellä kokeneemmilta harrastajilta neuvoja ja siten saada paremman startin harrastukselleen." -miettii Janina. Tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran keväällä 2014 Halikossa EHYT-klinikan tiloissa. Vuodesta 2015 tapahtuma on järjestetty syksyisin Kauppakeskus Plazan synttäreiden yhteydessä. 

Salon 4H-yhdistyksessä syksystä 2015 kesään 2018 asti pyörinyt Leader-rahoitteinen Nuorten luonto -hanke on näkynyt myös Eksoottiset lemmikit -tapahtumassa. Vuoden 2016 tapahtumassa pääsi tutustumaan suomalaisiin matelijalajeihin. ”Kutsuimme mukaan Timo Paasikunnaksen, joka vetää valtakunnallista Kyynsuojeluhanketta ja tekee työtä muidenkin kotimaisten matelijoiden ja sammakkoeläinten hyväksi. Timo toi mukanaan näytille yleisöä kovasti kiinnostaneet rantakäärmeen ja vaskitsan.” -kertoo Anna.

”Ihmisen inho ja pelko käärmeitä kohtaan vaikuttaa myös luonnonvaraisiin eläimiimme. Pihalle eksynyt kyy tai samalla rantakäärme tai vaskitsakin hävitetään usein surutta. Toivon, että mahdollisuus koskea ja kysellä tapahtumassamme herättäisi myös kiinnostusta ja arvostusta luikeroisia kohtaan.” -miettii Laakkonen ja jatkaa huvittuneena ”Moni ajattelee, että käärme tuntuu limaiselta, mutta sitten todetaan, että tuntuu ihan banaanilta”.

Mistä eksoottiset lemmikit saadaan tapahtumaan? ”Harrastajana minulla on itselläni parhaillaan käärmeitä ja hämähäkkejä sekä paljon kontakteja toisiin eksoottisten lemmikkien omistajiin. Alkuun pääsin kutsumalla heidät tapahtumaamme. Sen jälkeen saatoin jo kontaktoida heidän tuttujaan ja pikkuhiljaa piiri on siitä kasvanut ja mukaan saadaan todella monipuolisesti eri lajeja. Omistajat ovat tapahtumassa mukana ja kertovat kunkin lajin oikeaoppisesta hoidosta ja vastaavat yleisön kysymyksiin.” -kertoo Mäkinen. Mistä kysytään eniten? ”Hiekkapyton Narania esitellessäni eniten kysytään Kuinka pitkä se on ja Mitä se syö”.  No mitä se sitten syö? ”Rottia nykyään. Monelle tulee yllätyksenä, ettei Suomessa saa käyttää ravinnoksi eläviä selkärankaisia, vaan ruoka on pakaste, joka sulatetaan vaikkapa vesihauteessa ja tarjotaan sitten lemmikille.” -kertaa Laakkonen.

Eksoottiset lemmikit -tapahtuma on esitellyt kymmeniä ja taas kymmeniä eri lajeja tarjoten vuosittain aina jotakin uutta lajivalikoimaan. Lajit ovat esillä omissa tai väliaikaisissa asumuksissaan omistajat vieressään päivystäen. Tapahtuma on jo monelle tuttu ja selvästi erittäin suosittu. ”Tahtoisimme tarjota pitkälti samalla kaavalla tähän asti toteutettuun tapahtumaan myös jotakin ihan uutta ja siksi kysymme, mitä yleisö meiltä toivoisi.” -avaa Mäkinen. Salon 4H-yhdistyksen kyselyn ja kilpailun tapahtuman kehittämiseksi löydät yhdistyksen kotisivuilta. Kyselyyn vastanneiden kesken arvotaan palkinto. Lisäksi palkitaan käyttökelpoisimman idean keksinyt.

Yhdistys on selvästi jo itsekin miettinyt kehitystyötä ja tämän vuoden tapahtuman yhteydessä järjestettiin myös kilpailu. Tehtävänä oli yhdistää oikein lemmikki ja sen lempiruoka. Kilpailuun osallistui 34 henkilöä ja voittaja arvottiin oikein vastanneiden 14 osallistujan kesken. Onnetar valitsi Kati Laakkosen, joka voitti 30 euron lahjakortin valitsemaansa Plazan liikkeeseen – S-markettiin.