4H:lla takana pitkä historia Salon alueella
22.3.2021
4H-toiminta on saanut alkunsa 1900-luvulla Amerikassa, jolloi sillä pyrittiin tarjoamaan keinoja vahvistaa nuorten työllistymistä etenkin maaseudulla. Pian 4H-ajatus rantautui myös Suomeen samankaltaisista vaikuttimista ja 4H-liitto perustettiin vuonna 1928. Samana vuonna sai alkunsa myös nykyisen Salon alueen 4H-historia Salon seudun maatalouskerhon (toimialueena Pertteli, Uskela ja Muurla) ja Halikon maatalouskerhon aloittaessa. Sittemmin yhdistyksiä syntyi melkolailla joka kylälle. Salon 4H-yhdistys rekisteröitiin 1.4.1971 ja tänä vuonna yhdistys juhlii 50. toimintavuottaan! Vuosien kuluessa toiminta on muuttunut, kasvanut tai kutistunut, toiminta-alueen edellytysten ja kysynnän mukaan.
Työelämätaitoja ja ensimmäisiä työkokemuksia nuorille
Maataloustyöt juurikkaan ja porkkanan viljelystä ketjuvasikan kasvattamiseen ovat Salossa mennyttä aikaa. Nuoret tekevät työkeikkoja yhdistyksen palkkalistoilla nyt mm. siivouksen ja ikäihmisten viriketoiminnan "aloilla". Nuori voi työllistää myös itse itsensä perustamalla oman 4H-yrityksen omavalintaiselle alalle. Suosittuja ovat mm. pihatyöt, kauneudenhoito (kynnet ja hiukset), valokuvaus, muu luova toiminta ja leipominen. Nuorten työelämätaitojen kehittäminen on edelleen toiminnan painopisteenä ja työllistymismahdollisuuksien lisäksi 4H-tarjoaa myös koulutusta ja tapoja tehdä omaa osaamista näkyväksi (opintopisteet, todistukset...). Salossa 4H-yrittäjien määrä on valtakunnallista kärkiluokkaa. Yrittäjiksi työllistyi 2020 80 nuorta ja yhdistyksen leivissä vuosittain työllistyy tavanomaisesti 30-40 nuorta.
Ryhmätoimintaa lapsille
Salon 4H-yhdistyksen aloittaessa toimintaansa 1.4.1971, löytyi alueen kyliltä myös muita 4H-yhdistyksiä tai kuten silloin siis puhuttiin maatalouskerhoja. Pienillä kylillä kaikki olivat toisilleen tuttuja ja oman maatalousyhdistyksen toimintaan sitouduttiin ja osallistuttiin melko lailla automaattisesti vuosi toisensa jälkeen. Retket, leirit ja kerhotoiminta olivat toiminnan ytimessä ja muita harrastusmahdollisuuksia oli vähänlaisesti. Kerhoissa maatalouskerhoneuvojan johdolla tehtiin palstaviljelyä, leivontaa sekä erilaisia vaativiakin käsitöitä.
Nykykerhotoiminnassa painotetaan samoja tärkeitä teemoja, joita alakouluikäiset oppivat toiminnanjohtajan sijaan kerhonohjaamiseen koulutettujen (pääasiassa) nuorten ohjaajien johdolla. Kerhotoiminnassa opitaan arjen- ja yhdessä tekemisen taitoja ja vastuuta itse tekemällä. Kerhot, retket ja leirit ovat siis edelleen osa Salon 4H-toimintaa, mutta volymi on vähentynyt yhdistysten määrän tiivistyttyä yhteen ja samalla toimialueen kasvettua käsittämään koko yhdistyneen Salon. Alueelle on myös tullut paljon muutakin harrastustoimintaa. Salossa kerhoja käynnistyy syksyisin keskimäärin 8 ja ohjaajina aloittaa, tai jatkaa seuraavalle ohjausvuodelleen, reilu kymmenisen.
Salon 4H-yhdistys 2000-luvulla
Kuntaliitoksen myötä vuonna 2009 Eeva Katteluksen johtama Kiikalan-Kiskon-Suomusjärven 4H-yhdistys ja Heli Kurlinin johtama Pertteli-Salon 4H-yhdistys (Salon 4H-yhdistyksen silloinen nimi) yhdistettiin ja nimeksi valittiin nykyinen Salon 4H-yhdistys. Halikon 4H-yhdistys toimi edelleen jonkin aikaa Salon 4H-yhdistyksen rinnalla, mutta pian koko Salon yhdistyneestä alueesta vastasi vain yksi 4H-yhdistys. Kuntaliitoksessa kunta-avustus 4H:lle kutistui radikaalisti ja haastoi toiminnan edellytykset. Vuosien 2009-2011 aikana toimihenkilöt joutuivat lähtemään. Silloinen 4H-piiri otti onneksi toiminnanjohtajattoman yhdistyksen siipiensä suojaan ja pelasti sen alasajolta.
Vuonna 2012 kääntyi uusi lehti, kun piirin Hilkka Näse perehdytti toiminnanjohtajaksi Janina Mäkisen ja käynnistettiin nuorten työelämätaitoja tukevat hankkeet Duunirinki ja Kesäduunia. Vuoden kuluttua työllistettiin myös hanketyöntekijä Anna Laakkonen. Toiminta nostettiin lähes tyhjästä ja se on siitä lähtien ollut kasvusuhdanteista ja hyvin aktiivista, joskin taloudeltaan edelleen epävakaata. 2000-luvulla yleishyödyllinen yhdistys saa kamppailla olemassa olostaan ja kilpailla useiden yhdistysten kanssa erilaisista avustuksista ja hankerahoista tai ostopalvelusopimuksista. Kysyntään nähden resursseja on aina liian vähän.
Hyvä kehitys sai kuitenkin uuden takaiskun koronapandemian alettua keväällä 2020. Rajoitukset kurittivat toimintaa ja toimihenkilöiden jaksamista. Rytäkässä Janina Mäkinen heittäytyi uusiin tuuliin ja toiminnajohtajan paikalle siirtyi toiminnanohjaaja Anna Laakkonen. Iskusta pyritään selviytymään nopeasti ja mm. erilaisia etätoiminnan muotoja käytetään jo rutiinin omaisesti.
Tänä vuonna (2021) on käynnissä hanke, jossa Saloon perustetaan 4H-yrittäjille suunnattu monitoimitila 4H Business Lab Salo. Hankkeeseen työllistetään osa-aikainen hanketyöntekijä, joka paikkaa henkilöstövajetta huhti-syyskuun ajan. Yrittäjyyskasvatukseen ja nuorten työelämävalmiksien kasvattamiseen tullaan siis panostamaan myös tulevaisuudessa. Toiminta on monipuolista ja muuntautuu nopeasti myös jatkossa juuri sellaiseksi, jota paikalliset tarvitsevat ja tahtovat.
Mitä 4H-toiminta on merkinnyt ja merkitsee Salossa nykyään?
Salon 4H kannustaa sinua lähettämään oman 4H-muistosi. Se voi olla jokin kokemus 4H-kerhoista, 4H-yrittäjyydestä, työkeikalta tai tapahtumistamme, yhteistyöstä tai ihan muusta. Muisto voi olla tuore, 50v takaa tai vielä kauempaa. Voit lähettää tekstin, ja ehkä arkistoistasi löytyy myös kuva, sähköpostitse anna.laakkonen@4h.fi.
Alta löydät vuonna 2014 julkaistun 4H:n historiaa käsittelevän jutun. Siinä vastikään aloittaneet Janina ja Anna haastattelevat Perniön maatalouskerhoyhdistyksen maatalouskerhoneuvojaa Raija Järviötä.
Kuvia vuosilta 2015-2019 -->