Nuorten paikallisen työllistämisen ja työelämätaitojen parissa tehdyn työn kunniaksi!

17.11.2014

11.11. Jonottelua illan leffaan.

Tulevaisuustehdas 11.11.-12.11.2014

Salon 4H-yhdistyksen toimintaa on viimeisten kolmen vuoden aikana leimannut nuorten työllistäminen, 4H-yrittäminen ja työelämätaitojen edistäminen. Nämä ovat olleet kirjoitettuina tänä aikana toimineiden Kesäduunia! –ja Duunirinki –hankkeiden hankesuunnitelmiin. Hankkeet päättyvät samaan aikaan vuoden vaihteessa, mutta työllistämistoiminta tullaan pitämään yhdistyksen painopisteenä mahdollisuuksien mukaan, vaikka hankkeiden päättyminen kutistaakin resursseja ainakin hetkellisesti.

TULEVAISUUSTEHTAAN ILTAVUORO

Salon 4H-yhdistyksessä ja hankkeissa, paikallisen nuorten työllistämisen ja työelämätaitojen parissa tehdyn työn kunniaksi, järjestettiin kaksipäiväinen Tulevaisuustehdas. Tulevaisuustehdas käynnistyi iltavuorolla eli hankkeiden tarjoamalla ilmaisella leffanäytöksellä Bio Jännässä 11.11. Tilaisuutta varten kustomoituja lippuja sai hakea nuorten keskus Steissiltä. Aluksi lipuista tiesivät vain erikseen tapahtumaan kutsutut toiminnassa mukana olevat nuoret ja yhteistyökumppanit. Myöhemmin loput liput jaettiin keille tahansa onnekkaille ja ilmaisesta leffaillasta kiinnostuneille. Bio Jännään mahtuu 420 katsojaa ja juuri näin monta lippua vaihtoi myös omistajaa ennen H-hetkeä.

Hyvissä ajoin ennen leffan alkamista, alkoi Bio Jännän ovelle muodostua jonoa. 4H:n väki valmisteli toisella puolella vielä päivän rekvisiittoja, mutta pian ovet aukaistiin ja nuoret alkoivat valua sisälle. Toiset kävelivät lippuineen suoraan sisälle ja toiset, onnekkaat sata ensimmäistä, kävivät ensin lippuluukulla lunastamassa lippuunsa kuuluvat ilmaiset leffa-snacksit. Elokuvalippu, johon osallistuja oli kirjoittanut oman nimensä, toimi myös arpana. Teatterin ovella Suomen 4H-liiton sekä Kesäduunia! –hankkeen työntekijä Hilkka Näse keräsi sisälle suuntaavien liput arvontakassiin. Jossain vaiheessa ruuhkaiseen aulaan saapuivat myös Salon Seudun Sanomat, joka haastatteli ja kuvasi nuoria huomisen lehteen.

Kellon ollessa 17.30 oli leffakansan tulva tyrehtynyt ja kaikki istuivat katsomossa, paitsi Salon 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Janina Mäkinen ja hanketyöntekijä Anna Laakkonen, jotka kiipeilivät teatterilavalle kertomaan 4H:n terveiset ja yhdistyksen toiminnan pääpainotuksesta eli nuorten työllistämisestä. Lisäksi yleisön vapaaehtoinen sai toimia onnettarena ja poimia arpakassista illan voittajan. Illan varsinaisena puheenvuorona kuultiin Salon Näyttämön toiminnasta ja siitä kuinka nuori voi osallistua luovan alan toimintaan ja saada merkattavaa vaikkapa CV:hen asti.

Ei yhtään liian aikaisin päästiin kuitenkin itse asiaan ja yleisön äänet hukkuivat illan jännityselokuvan Labyrintin äänitehosteiden alle.

AAMU –JA PÄIVÄVUOROT

12.11. Tulevaisuustehdas jatkui astetta virallisemmalla seminaariosuudella Sokos Hotelli Rikalassa. Esille laitettiin ensimmäisenä uunituore Salon Seudun Sanomien juttu eilisestä leffaillasta. Nuoret olivat haastattelujen perusteella pitäneet leffavalintaa hyvänä ja lehden mielipide oli, että leffa oli onnistunut tapa tavoittaa nuoria. Bio Salon yrittäjä totesi, että oli piristävää nähdä näyttämön edessä jonoa, jollaista ei normaalisti nähdä koskaan. Ei edes tilausnäytöksissä.

Seminaaripäivä sujui leppoisissa tunnelmissa ja nuorten työllistämisasioista käytiin vilkasta keskustelua. Päivän avasi Suomen 4H-liiton järjestöpäällikkö Anu Parviainen asiantuntevalla puheenvuorollaan Vastuullinen nuorten työllistäminen on tulevaisuuden teko. Lounaan aikana pyöri minimessut, jossa mm. mukaan päässeillä nuorilla 4H-yrittäjillä, Kylien Salolla ja yrittäjä/yritysohjaaja Kari Laaksosella oli omat esittelypisteensä, joilla seminaarilaiset saivat tutustua kunkin toimintaan. Klo 13 starttasivat tulevaisuustyöpajat, joissa sovellettiin tulevaisuusverstas – menetelmää. Tulevaisuusverstaalla tarkoitetaan luovaa ongelmanratkaisumenetelmää, jossa yhteisö pohtii demokraattisesti työskennellen sovittuun asiaan liittyviä ongelmia ja ideoita. Käytännössä päivän osallistujat jakautuivat pienryhmiin, joissa tarkoituksena oli ensin pohtia ongelmia ja esteitä nuorten työllistymiselle. Seuraavaksi ongelmista ja esteistä äänestettiin neljä oleellisinta. Eniten ääniä saivat lakipykälät, nuorten koulutuksen ja kokemuksen puute, kallis laskutushinta (viitataan 4H-yhdistyksen laskutushintoihin) ja tarjonta ja tarve eivät kohtaa. Jokainen ryhmä sai kiusakseen yhden ongelman, johon nyt vuorostaan keksittiin ratkaisuja. (Tutustu työpajojen tuotoksiin tarkemmin oheisesta tiedosto-osiosta.)

Illalla viimeiset puheenvuorot pitivät ensin Ykkösakseli ry:n toiminnanjohtaja Maarit Teuri, joka kertoi Leader-rahoituksen mahdollisuuksista ja sitten Salon 4H-yhdistyksen Janina ja Anna, jotka valaisivat vuoden vaihteessa päättyvien Kesäduunia! ja Duunirinki –hankkeiden hyviä tuloksia. 4H-yrittäjyyttä on kokeillut jo 27 nuorta ja 19 4H-yritystä on parhaillaan aktiivisia. Lisäksi kuusi nuorta on perustamassa yhteistä 4H-yritystään vielä tämän vuoden aikana. Työelämän pelisääntöjä ja työnhakua valottavalla Ajokortti työelämään –kurssilla kävi tänä vuonna 150 nuorta ja yhteensä yhdistyksen toimintaan osallistui n. 1400 henkilöä.

Salon 4H-yhdistys pyrkii jatkossakin pitämään nuorten työllistämisen ja työelämävalmiudet toiminnan keskiössä.

Kiitos kaikille hankkeiden yhteistyökumppaneille, 4H-nuorille sekä muille 4H-yhdistyksille ja Suomen 4H-liitolle tuesta ja yhteistyöstä kuluneiden viimevuosien osalta!

 

Salon Seudun Sanomat uutisoi onnistuneesta leffaillasta.
12.11. Suomen 4H-liiton järjestöpäällikkö Anu Parviainen aloittamassa illan ensimmäistä puheenvuoroa.
Anun puhe piti yleisön tarkkaavaisuuden tapissaan ja kirvoitti kiperiä kysymyksiä nuorten työllistämiseen liittyen.
Minimessut alkamassa. Oikealla 4H-yrittäjät Lenita ja Annetta. Molemmat tytöt toimivat Salon Petsitterit-duuniringissä.
The Worshippers -bändin eli kolmen nuoren 4H-yrittäjä miehen yritysohjaaja Kari Laaksonen esitteli ohjaustoiminnan lisäksi yrityksensä Raja-Audion toimintaa ja kalustoa.
Raja-Audio tarjosi minimessuille myös taustamusiikin.
Tulevaisuustyöpajoissa mietittiin ongelmia ja esteitä nuorten työllistymiselle.
Neljälle äänestyksen perusteella oleellisimmalle onfelmalle/esteelle keksittiin ratkaisuja, jotka ryhmät esittelivät aivoriihen jälkeen yhteisesti kaikille.
Ykkösakseli ry:n toiminnanjohtaja Maarit Teuri kertoo hyödyllisiä rahoitusasioita.