Viikkomme Metsä-TET:issä - Milma ja Emmi

2.11.2018

Tilastoja tutkimassa Metsäkeskuksella ekana päivänä.
Tilastoja tutkimassa Metsäkeskuksella ekana päivänä.
Metsäretkellä Mhy Salometsän kanssa tiistaina.
Metsäretkellä Mhy Salometsän kanssa tiistaina.
Keskiviikkona asensimme riippumattoja Kallen kanssa...
Keskiviikkona asensimme riippumattoja Kallen kanssa...
...ja kävimme eläinten ruokintapaikalla Tapion kanssa.
...ja kävimme eläinten ruokintapaikalla Tapion kanssa.
Hirven jälkiä
Hirven jälkiä
Torstaina tarkastelimme talousmetsäaluetta.
Torstaina tarkastelimme talousmetsäaluetta.

Moikka!

Täällä Milma Kauppinen ja Emmi Lehtinen, yhdeksäsluokkalaiset Hermannin koulusta! :) Lähdimme koulun TET-viikoksi mukaan Salon 4H-yhdistyksen järjestämään Metsä-TET: iin. Metsä-TET vaikutti mielestämme todella kiinnostavalta ja monipuoliselta. Kun muualta emme vielä onnistuneet löytämään vapaata paikkaa, päätimme tarttua tähän tilaisuuteen sillä muita ehdokkaita ei vielä ollut.

Viikkomme alkoi maanantaina Metsäkeskuksella toimistotöissä. Teimme toimistolla erilaisia avustavia tehtäviä vastuuhenkilömme Hanna Kovalan kanssa ja tutustuimme alaan. Kirjoitimme pienen jutun tutkimistamme tilastoista yrityksen uutiskirjeeseen. Hanna kertoi meille erilaisia asioita metsäaloista ja opimme paljon uutta. Hän kertoi, että työpäivässä mielihyvää tuo se, kun asiat onnistuvat, voi tuoda asiakkaille hyödyn tai tuntee itsensä tarpeelliseksi. Päivä oli todella kaunis, joten oli sääli, kun emme päässeet maastoon. Toimistopäivä oli muuten todella mukava ja kattava, ja myös aika kului nopeasti.

Tiistaina olimme Metsänhoitoyhdistyksen Rasmus Lönnforsin mukana. Rasmus kertoi, että lempityöpäivä koostuu hyvästä ja aurinkoisesta säästä, ja siitä kun pystyy auttamaan metsänomistajia jossain murheessa. Koko päivän kiertelimme metsissä merkiten ja etsien eri metsäalueiden rajoja. Iltapäivällä kävimme myös pikaisesti toimistolla. Työpäivä oli kiva, sillä saimme olla lähes koko päivän ulkona.

Keskiviikko oli ylivoimaisesti meidän lempipäivämme. Aamupäivän olimme metsän- ja tilanomistajan Kalle Isotuvan matkassa, jonka kanssa olimme pääasiassa metsässä. Ensin täytimme eläinten ruokintapaikkaa, ja sen jälkeen menimme elämysmatkoihin tarkoitetulle pienelle metsämökille. Viritimme nukkumiseen tarkoitettua telttaa ja riippukeinuja tulevia asiakkaita varten, sekä sytytimme takan ja lämmitimme asiakkaiden käytössä olevaa pikku mökkiä. Kallen lempityöpäivä koostuu monipuolisesta tekemisestä joka on täynnä yllätyksiä. Kaikki suunnitellut hommat saa tehtyä, ja vähän enemmänkin. Ammattiin ei sen kummempaa koulutusta tarvitse, vain 30 opintoviikkoa EU:n mukaan. Työ vaatii paljon motivaatiota ja yrittäjähenkisyyttä. Kalle pitää sukutilaansa jo kolmannessa sukupolvessa. Aamupäivä meni nopeasti ja todella mukavissa merkeissä, kun oli paljon tekemistä.

Keskiviikon iltapäivänä lähdimme Tapio Nurmen matkaan, joka esitteli meille metsästystä. Menimme kiertelemään Perniön metsässä olevia eläinten ruokintapaikkoja, kyttäyskoppeja ja kuuntelimme asiaa metsästyksestä. Oli todella kiinnostavaa kuulla erilaisia asioita metsästyksestä vähän syvemmältä kantilta.

Torstaina menimme töihin Metsä Groupille, joka tekee puukauppaa ja tarjoaa metsäpalveluita asiakkaille. Jouduimme eroamaan toisistamme, ja lähdimme molemmat eri suuntiin Saloa mutta silti samanlaisiin työtehtäviin Iiro Korhosen ja Alexander Witickin kanssa. Päiväämme kuului metsässä käyntejä, metsäkoneisiin tutustumista ja arviointikäyntejä metsässä, eli kuinka paljon puuta hakkuusta saa ja kestääkö metsän pohja ja tiet raskaat metsäkoneet. Lempityöpäivä koostuu monipuolisesta tekemisestä sekä maastossa että toimistolla. Työhön tarvitsee sosiaalisuutta, palveluhalukkuutta ja kykyä tehdä monia asioita päällekkäin.

Perjantaina menimme Salon 4-H yhdistyksen toimistolle, jossa olemme tällä hetkellä kirjoittamassa tätä juttua! Kirjoitimme päivän aikana tämän jutun ja tutustuimme 4-H:n toimintaan. Haastattelimme Anna Laakkosta ja Janina Mäkistä heidän työstään. Heidän ammatissa tärkeää on olla ennakkoluuloton ja avoin, ja tulla toimeen monenlaisten ihmisten kanssa. Työ vaatii myös stressinsietokykyä, organisointikykyä ja kärsivällisyyttä. Ammattiin ei ole olemassa yhtä tietä, vaan töihin voi päästä monen polun kautta. Annakin on koulutukseltaan visualisti ja Janinalla on alla luonto- ja ympäristöalan koulutus, ja he molemmat ovat päätyneet 4H:lle.

Viikko oli todella monipuolinen ja opettavainen. Metsä-alalla on monta erilaista urapolkua, joita lähes kaikkia yhdistää ulkoilu ja metsässä olo. Emme usko että kuitenkaan lähdemme metsäalalle, vaikka ei sitä koskaan tiedä mihin elämä vie. Viikko oli silti mukava ja opettavainen kokemus, joka antoi aivan erilaisen käsityksen alasta mitä ikinä osasimme odottaa.

Suosittelemme Metsä-TET:iä kaikille jotka ovat kiinnostuneet metsästä, ja haluavat oppia erilaisia asioita siitä!